ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Гренландия премахна многогодишната забрана за добив на радиоактивни елементи

31.10.2013

 

Парламентът на Гренландия, която е самоуправляваща се територия в състава на Дания, свали забраната за добив на радиоактивни елементи, включително и на уран, а също и редкоземни елементи.

Тази забрана действаше в Гренландия десетки години. Жителите на най-големия остров на планетата получиха право да се разпореждат с богатите природни ресурси на Гренландия през 2009 година, след проведен референдум.

 

 

Алека Хаммонд, министър-председател на Гренландия, по време на дебатите в парламента отбеляза, че разрешението за добив на редкоземни елементи и радиоактивни материали ще позволи да се решат социалните и икономическите проблеми на острова.

В частност, започването на добива на природни ресурси ще позволи да се създадат нови работни места, което е много важно за Гренландия, страдаща от безработица.

Независимо от подкрепата на премиера, новият закон е бил приет с минимално болшинство на гласовете – за отмяната на забраната са гласували 15 депутата, а против 14.

Източник: Pronedra.ru

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари