ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Американците успяха да увеличат двойно мощността на слънчевите батерии

30.10.2013

 

 

Американските учени са създали термоемитер, позволяващ, теоретично, два пъти да се повиши КПД на слънчевите батерии. Устройството е разработено от съвместна група изследователи от Стенфордския университет (щат Калифорния), Илинойския университет в Урбан-Шампейн (щат Илинойс) и Университета в Роли (щат Северна Каролина).

Емитерът се вгражда в конструкцията на батерията и служи за изработване на инфрачервено излъчване, което впоследствие се поглъща от клетките на панела и повишава ефективността му. Съвременните фотоволтаични батерии имат КПД максимум 34%, защото преобразуват само инфрачервената част от спектъра на слънчевите лъчи. Новото устройство позволява да се излъчват инфрачервени вълни благодарение на нагряването на термо-чувствителните елементи (емитери) с последващо преобразуване на топлината в инфрачервени (IR) лъчи.

На теория генерирането на IRизлъчване дава възможност значително да се увеличи мощността на панела, обаче засега в лабораторни условия достигнатият КПД на емитера е само 8%.

Конструкцията представлява наноструктура на базата на волфрам, която може да работи при температура до 1,4 хиляди оС. За първи път учените са постигнали такава температурна устойчивост, докато всичките предишни модели са се разрушавали при високи температури.

Защитата на термоелемента е била постигната за сметка на покритието от двуокис на метала Хафний (Hf), което е дало възможност на емитера в лабораторни условия да издържи температурните изпитания в продължение на 1 час.

Съобщава се още, че количествата хафний и волфрам, използвани сега при производството на един слънчев панел, ще бъдат достатъчни за да се повиши ефективността му 2 пъти.

Източник: http://pronedra.ru/alternative/2013/10/17/solnechnye-paneli/

 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари