ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Фукушима-1” – ледената стена няма да защити океана

29.10.2013

Нивото на радиацията в морската вода в близост с един от реакторите на АЕЦ “Фукушима-1”, съгласно съобщение на официален представител на TEPCO, е достигнало рекордни нива за последните 2 години. Ситуацията в интервю за «Голос России» коментира главният инженер на Fairewinds Energy Education Арни Гундерсен.

 

 

Резкият скок на радиацията е поредният неуспех на TEPCO. Компанията непрекъснато е подлагана на жестока критика за работата и по отстраняване на последствията от земетресението и цунами, които доведоха до аварията на АЕЦ “Фукушима-1” през март 2011 година.

Компанията TEPCO, която ежедневно използва тонове вода за охлаждане на реакторите, е съхранявала отработилата течност в специални резервоари на територията на централата. По време на втория инцидент е станало изтичане на 7 тона радиоактивна вода след като тръбопровода, служещ за изпомпването и е бил случайно разкачен. Шест от сътрудниците на компанията са били изложени на не-планово облъчване.

Японските власти заявяват, че инцидентът не представлява заплаха за екологията на други държави, защото радиоактивното замърсяване ще се разреди в океана.

«Голос России» помоли главния инженер на Fairewinds Energy Education Арни Гундерсен да сподели своите съображения по повод на това, какви още опасни сюрпризи може да се очакват от АЕЦ “Фукушима-1”

Всичките ли заплахи, свързани с АЕЦ “Фукушима” са известни на хората? Или ни чака още нещо?

Проблемите на Фукушима няма да бъдат решени в скоро време. Те имат три-четири съставляващи. На първо място, на територията на централата има много цистерни напълнени с хиляди кубически метри радиоактивна вода, която ежедневно се просмуква в земята под тях. На второ място – радиоактивната вода продължава да се просмуква през фундаментите на зданията.

Компанията TEPCO взе решение да огради реакторите на Фукушима с ледена стена с дължина около 2 километра. Трудността е в това, че те няма да успеят да я направят, в крайна сметка не и през следващите 2 години. А проблемите, които се изпитват сега на АЕЦ, само ще се задълбочават през това време.

“Ледената стена” е най-доброто решение в този случай, или има други, по ефективни и бързи решения?

Преди две години аз предложих много по-добър вариант. Аз предложих, вместо да се занимаваме с предпазване на изтичането на радиоактивната вода в Тихия океан, да се ограничи проникването на “чиста” вода в зданието. То е като с ваната. От TEPCO взеха решение да построят “стената по-висока” за да задържат водата във ваната.А моето предложение беше просто да се затвори “крана с водата” за да се спре пълненето на “ваната”.

Преди 2 години ми заявиха, че TEPCO не може да си позволи такова нещо. Тяхното решение е много по-скъпо. TEPCO не еинженерно предприятие. На тях им е възложено да се занимават с инженерни дейности, когато в същност те не са нищо повече от компания-оператор на АЕЦ. Наред с всичко останало, правителството на Япония не отделя достатъчно средства за отстраняване на изтичането.

И така, ние имаме компания, която не отговаря на поставените изисквания и не получава достатъчно финансиране. Докато тези два проблема не бъдат решени, ще има изтичане на радиоактивна вода.

Каква заплаха представлява ситуацията на АЕЦ “Фукушима-1” за целия свят и защо представителите на международната общност не предложиха своята помощ – средства или консултации – за решаване на този проблем?

Японското правителство досега не е искало помощ за отстраняване на последствията от аварията. Дали от гордост, дали от страх да не се разбере, как в действителност стоят нещата. Чак през миналата седмица премиерът на Япония Синдзо Абе помоли за помощ. По-рано аз контактувах с три американски фирми, които предлагаха помощ и практически молеха да използват техните технологии за отстраняване на последствията от аварията. Но те получаваха категоричен отказ от страна на Токио. Затова аз не вярвам много на стремежа на японците да се решат проблемите на АЕЦ “Фукушима”.

Относно екологичната заплаха, ние замърсяваме Тихия океан. В неговите води и без това има цезий след изпитанията на атомни бомби, но аварията на Фукушима увеличи съдържанието му 10 пъти. Това ще се отрази на хранителната верига. Организмите на дъното на океана ще се окажат заразени, тези, които се хранят с тях, също ще се заразят и в резултат отровената храна ще стигне до рибата тон и сьомгата.

Източник: Голос столицы

 

Визитна картичка:

е неправителствена организация, създадена през 2008 година. Мисията и е да образова обществото за ядрената енергия и по други енергийни въпроси. Сайтът на организацията Fairewinds е проектиран така, че да бъде център за базирана на факти безпристрастна информация за ядрената енергия. The Team Fairewinds работи усилено, за да демистифицира ядрената енергия чрез образование.

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари