ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Германия е създадена най-ефективната в света слънчева клетка

20.10.2013

 

 

Изследователи от Института за слънчева енергия към Обществото Фраунгофер (The Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE), ФРГ, съобщават за създаването на най-ефективния фотоектричен елемент в света. Коефициентът на полезно действие (КПД) на експерименталния образец е 44,7%.

Предишният световен рекорд е на специалистите от японската компания Sharp – КПД 44,4%.

Немците са успели да генерират от слънчев модул с площ 5,2 mm2 – ток 192,1 mA при напрежение 3,5 V.

Тези параметри са постигнати като фотоелементът е бил подложен на въздействието на слънчевите лъчи, който са били фокусирани от вдлъбнато огледало. По този начин, светлинната енергия, попадаща върху преобразувателя, е била 297 пъти повече от този показател при нормална осветеност на повърхността. Освен това, за повишаване на ефективността на модула учените са използвали четири-слойна полупроводникова матрица.

Теоретичните разработки показват, че максимално-възможният КПД на слънчевите батерии се определя от чувствителността на полупроводниковите преобразуватели. Високоефективната батерия трябвада не се нагрява, да има нулево вътрешно съпротивление, а също така да бъде идеално черна. По-рано изседователите съобщаваха за лимит на ефективност до 37%. Освен това, специалистите считат, че при постигане на 36-слойна матрица на фотоелементите, може да се достигне до 76% КПД.

Източник: http://pronedra.ru/alternative/2013/09/25/solnechnye-paneli/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари