ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ – Успешно обществено обсъждане на Доклада за ОВОС в Бекет – Румъния

18.10.2013

На 15 октомври АЕЦ “Козлодуй” проведе в румънския град Бекет среща за обществено обсъждане по Доклада за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за инвестиционното предложение: “Съоръжение за третиране и кондициониране на радиоактивни отпадъци с голям коефициент на намаляване на обема в АЕЦ “Козлодуй” – т. нар. Съоръжение за плазмено изгаряне.

Обсъждането събра над 120 участници – румънски граждани, кметa на град Бекет – Георгиу Йонеле, представители на румънски и български институции и на местната власт, експерти от АЕЦ “Козлодуй” и от екипите, работили по подготовката на доклада за ОВОС.

Срещата с румънската общественост, която се проведе в Културния център на град Бекет, бе организирана на междудържавно ниво – от българското Министерство на околната среда и водите и от Министерството на околната среда и климатичните промени на Румъния.

За да осигури максимална прозрачност за проекта, АЕЦ „Козлодуй” включи в дневния ред четири презентации. Иван Андреев, директор на дирекция “Развитие и модернизации” в атомната централа, запозна присъстващите със състоянието и перспективите на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД. Ян Декерс, представител на консорциума “Ибердрола/Белгопроцес”, представи пред румънските граждани принципите на работа на Съоръжението за плазмено изгаряне. Доц. Екатерина Тодорова информира аудиторията за основните изводи от доклада за ОВОС, а Русиян Цибрански, началник отдел “Радиологичен мониторинг” в АЕЦ, изнесе данни от лабораторните измервания и стриктния контрол върху радиологичните параметри на околната среда в района на атомната централа.

Гражданите на Бекет получиха изчерпателни отговори от българските експерти по всички зададени въпроси.

Срещата в Бекет, след проведените през септември в Мизия и Козлодуй, е третата среща с обществеността, с която на практика АЕЦ „Козлодуй” успешно приключи процеса на обществено обсъждане на Доклада за ОВОС на Съоръжението за плазмено изгаряне.

 

Десетки румънски граждани се регистрираха за участие в обсъждането

 

 

Срещата се проведе в Културния център на град Бекет

 

Много млади хора от Бекет проявиха интерес към поднесената информация

 

Протоколът от срещата беше подписан от Октай Пътраску и Силвия Димитрова – представители на двете министерства

 

Източник:

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари