ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Инвестициите в алтернативната енергетика намаляват

20.10.2013

 Намаляването на държавните субсидии в редица страни влияе на обобщения показател за нивото на финансиране на алтернативните енергийни източници в световен мащаб. Това води до повишаване на конкуренцията на пазара на традиционните изкопаеми енергийни източници на енергия.

През третото тримесечие инвестициите в проекти на алтернативната енергетика са намалели общо с 14%. Сега паричният им еквивалент е 45,9 милиарда долара.

В резултат от изследванията, направени от Bloomberg New Energy Finance, стана известно, че най-голям спад във финансирането на ВЕИ се наблюдава в САЩ – минус 40% в сравнение с предишните години, който е предизвикан от намаляване на държавните дотации.

В световен мащаб се очаква намалението на инвестициите да бъде 20% от обемите регистрирани през 2012 година. Основен дял за намаляване на този показател имат Китай, САЩ и държавите от ЕС. Това е и в резултат на намаляване на държавните субсидии, например: Германия – от 1,7 милиарда на 1,6 милиарда долара, франция – от 1,2 милиарда на 727 милиона долара, Китай – от 13,8 милиарда на 13 милиарда долара.

Все пак в някой държави се забелязва ръст на инвестициите през третото тримесечие: Бразилия – от 950 милиона на 1,1 милиарда долара, Великобритания – 1,6 милиарда на 2,6 милиарда долара и в Италия от 1,2 милиарда до 1,3 милиарда долара.

Съответно с намаляването на нивото на инвестиране в алтернативните енергийни източници се забелязва засилване на конкуренцията между САЩ и страните от Персийския Залив за доминиране на нефтените пазари.

Източник: http://elektrovesti.net/27627_investirovanie-v-obekty-alternativnoy-energetiki-umenshaetsya-v-bolshinstve-regionov

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари