ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – “Фукушима-1” – изяснена е причината за изтичане на РА вода през август

13.10.2013

   Причината за изтичане на радиоактивна вода на АЕЦ “Фукушима-1” през август е корозия на стоманени пластини на дъното на резервоара за съхраняване на течности, предаде телевизия NHK, позовавайки се на представители на компанията-оператор на централата TEPCO.

   При експертизата на дъното на цистерната специалистите са открили участъци, повредени от корозия. Вследствие на това около крепежните елементи са се образували отвори с дължина до 2 сантиметра и ширина около 3 сантиметра. Експертите считат, че именно през тях е изтекла РА вода от резервоара.

  

   По-рано, в сряда, TEPCO съобщи за поредното изтичане на радиоактивна вода, като шест от сътрудниците са получили надпланово облъчване. Според прес-съобщението на компанията, персоналът погрешно е отсъединил един от шланговете в системата за опресняване на РА вода, където активността по Sr90 e 37 милиона Bq/l (при норма 30 Bq/l)!

   Грешката е поправена бързо, количеството се уточнява. Според информацията на TEPCO, водата не е успяла да проникне зад пределите на огражденията около системата за опресняване.

Допълнително замърсяване на околната среда не е констатирано.

Източник: РИА Новости

Tags: , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари