ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Радиоактивен цезий е бил открит в сухо мляко на японската компания Meiji Co

09.12.2011

Министерството на здравеопазването, труда и благосъстоянието на Япония съобщава за откриване на радиоактивни елементи в сухо мляко, произведено от компанията Meiji Co., съобщава агенция Киодо, позовавайки се на осведомени източници.

 

Съгласно оповестената информация в сухото мляко, известно на пазара под марката “Meiji Step“, е измерено съдържание на радиоактивни цезиеви изотопи – 30,8 Bq/kg.

 

Този показател е значително по-нисък от определената държавн максимално допустима норма от 200 Bq/kg, но това е първият случай на откриване на радиоактивни елементи в детски храни.

 

“Даже и при ежедневна употреба млекото не може да повлияе отрицателно на здравето. Въпреки всичко, грижейки се за спокойствието на потребителите, компанията е взела решение за безплатна замяна на кутиите произведени в този период”, – се казва в изявлението на представител на компанията.

 

Причината, как изотопите на цезия са могли да попаднат в този продукт за детско хранене, сега се установява от експертите.

 

Обаче представителите на компанията не изключват, че това може да има връзка с многочислените изтичания на радиация от авариралата АЕЦ “Фукушима-1”.

 

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари