ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна стана асоцииран член на CERN

10.10.2013

 

 

Украйна и Европейската организация по ядрени изследвания (ЦЕРН, CERN – фр. Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) в четвъртък подписаха съглашение за предоставян на Украинската държава статут на асоцииран член на тази организация.

 

 Както съобщават от пресслужбата на Държавната агенция по въпросите на науката, иновациите и информатизацията, от украинска страна документът е подписал вицепремиерът Константин Грищенко.

Ръководителят на Държавната агенция Владимир Семиноженко високо оцени подписаното съглашение, отбелязвайки, че това е научна интеграция на Украйна в ЕС. “Може да секаже, че това е първият етап по пътя за получаване на статут на Украйна на статут на асиоциран член в ЕС. Ние правим значим принос в развитието на европейската наука”, – цитира пресслужбата В.Семиноженко.

Според думите му, украинските физици добре познават CERN благодарение на успешното им участие в проекта за Големия Адронов Коллайдер (ГАК), където в момента работят 47 украински учени.

 

CERN е водеща междуправителствена организация, международен изследователски център на ЕС, най-голямата в света лаборатория по физика на високите енергии. Намира се близо до Женева на границата между Швейцария и Франция. Сътрудничеството между Украйна и CERN датира от 1993 година.

Източник: ИНТЕРФАКС-УКРАИНА

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари