ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Нова афера за 72 млн. лева в „Белене“

28.09.2013

Националната електрическа компания (НЕК) е отписала активи за 72 млн. лв. от площадката на АЕЦ „Белене“, без да ги оценява предварително, което противоречи на Закона за счетоводството.

Това пише в доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), с който „Труд“ разполага. Проверката обхваща периода от 2006 г. до 2012 г. Компанията е отписвала активи без отчет през 2007 и 2008 г., когато изп. директори на дружеството са били Любомир Велков и Мардик Папазян. За последното отписване на остатъци от стария проект „Белене“, които са на стойност 1,5 млн. лева, има съмнение за измама, показва докладът на АДФИ. Част от активите на стойност 14,78 млн. лв. дори са били отписани от счетоводния баланс на проекта, преди да бъде възложено на „Атомстройекспорт“ да ги разруши или да ги демонтира. Според АДФИ по този начин НЕК всъщност е нагласявала годишния си финансов резултат. Въпреки че се е знаело още през 2006 г. какви сгради и активи няма да бъдат използвани в новата централа, НЕК ги е бракувала чак през 2007 – 2008 г. От АДФИ са установили също така, че НЕК е сключила незаконно договор с „Атомстройекспорт“ за 101,57 млн. евро за разрушаването на остатъците от стария проект за втората атомна. Българската компания въобще не е обявила обществена поръчка. Финансовата инспекция е констатирала също, че 93% от дейностите по разрушаването са направени от дружества, с които НЕК въобще не е имала договор. Според АДФИ това е знак за ограничаване на конкуренцията. Пропуск, който ревизорите са открили, е липсата на дата за начало на договора с архитект-инженера на проекта „Уорли Парсънс“. Преди 2008 г. на дружеството са плащани средно по 18 млн. евро на година за предоставяните услуги. След това е имало уговорка сумата да расте всяка година и да достигне 57 млн. евро през 2010 г. АДФИ обаче не можела да се произнесе дали договорите с фирмата са законосъобразни.

Консултанти искат още пари за втората АЕЦ Още 1,9 млн. лева има да получава консултантът за АЕЦ „Белене“ „Риск инженеринг“. Това съобщи пред Би Ти Ви изп. директор на дружеството Богомил Манчев. Той допълни, че ако не получи парите, ще заведе дело срещу НЕК. Сумата е инкасирана след официалното спиране на проекта през 2012 г.

В момента прокуратурата и ДАНС проверяват защо НЕК не е прекратила договорите за АЕЦ „Белене“. За 24 часа бяха задържани двама бивши началници в НЕК – Крум Анастасов и Иво Лефтеров, както и шефът на консултантската „Уорли Парсънс“ у нас Събин Събинов.

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2323143

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари