ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция: Блоковете трябва да се модернизират, а не да се закриват.

27.11.2011

Франция се нуждае от модернизация на всички свои ядрени блокове с цел предотвратяване на тежки аварии при стихийни бедствия. Същевременно, няма необходимост от закриване на блокове по тази причина, предава „Reuters“, цитирайки шефа на института IRSN Jacques Repussard.

 

Техническият консултант IRSN на френския регулатор ASN е подготвил отчет от 500 страници за равносметката от стрес-тестовете. Окончателните заключения ще бъдат предадени на регулаторния орган в началото на 2012 г., след което ще стартира процедура за партньорска проверка на отчета от представители на редица други европейски страни.

 

Според Repussard, във френските централи трябва да се добави още едно ниво на защита на системите и оборудването, важни за безопасността, като системите за охлаждане и захранване с електроенергия. Например, всеки блок трябва да има минимум един добре защитен дизел-генератор, монтиран така, че да не излезе от строя дори и при особено мощно земетресение.

 

“Всички реактори трябва да издържат на много по-сериозни събития, отколкото тези, за които са били проектирани.”, – заявява Repussard. Той посочва такива потенциални катастрофи като земетресение, способно да разруши напълно град Ница в Южна Франция или разкъсване на всички язовирни стени, водещо до масивно наводнение.

 

Политиците във Франция са разделени в бурните дебати за съдбата на 24-те най-стари френски блока. Управляващата дясна партия поддържа продължаването на експлоатацията им, докато опозицията, в лицето на социалистите, предлага те да се затворят до 2025 г.

 

По-рано министерството на финансите на Франция съобщи, че закриването на 24 блока ще доведе до увеличение на цената на електроенергията с 50 % и загуба на много работни места. Сега, по оценка на министерството, в ядрения отрасъл на Франция работят общо около 400 000 души.

 

Коментирайки тези спорове, Repussard напомня, че обсъжданите блокове са построени по двойки и при инцидент на един от тях могат да се задействат ресурсите на втория блок. Той признава обаче, че досега не е изследваната възможността за тежка авария на двата блока едновременно.

 

Repussard не съумя да съобщи какво ще е нивото на разходите, които трябва да направи компанията EDF, за модернизация на блоковете, като се отчетат уроците от Фукушима, но подчертава, че регулаторният орган би искал тези дейности да завършат за няколко години. Особено бързо това трябва да се на строящите се в момента блокове с реактори EPR.

 

Шефът на IRSN е уверен, че всички френски площадки могат да бъдат надеждно защитени от стихийни бедствия и не е необходимо да се закриват блокове от съображения за безопасност. Изборът между модернизация и закриване на блокове е предмет на икономическата страна на въпроса.

 

Сега във Франция се експлоатират 58 водно-водни енергийни реактори под налягане, групирани в 19 АЕЦ. Строи се един блок с реактор EPR, а за още един такъв блок е взето решение за строителство.

 

Действащите реактори са разределени в три стандартизирани серии: 34 блока с електрическа мощност 900 MW, 20 блока – с 1300 MW и четири блока (като четвъртия е в проект) с мощност по 1500 MW.

 

 

Карта на разположението на френските АЕЦ

 

Източник: http://www.atominfo.ru/news8/h0935.htm

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари