ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Българска фотоволтаична асоциация – ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката

22.07.2013

 

 

ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия. Това се посочва в писмо на Българската фотоволтаична асоциация по повод изявления на синдикати и електроразпределителни предприятия от последните дни, съобщиха от асоциацията.

Законите и правилата обаче следва да се прилагат за всички в енергетиката. В последните седмици ставаме свидетели на класическо упражнение по агресивен „черен пиар“ срещу производителите на енергия от възобновяеми източници.

ВЕИ секторът отново е подложен на медийна атака от представители на синдикатите и електроразпределителните предприятия. Очевидно, целта е да се измести дебатът от болната към здравата глава.

Необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от месец май тази година, явно нарушиха доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора.

 Няма друго обяснение на неаргументираната и масирана атака срещу производителите на енергия от възобновяеми източници – най-прозрачния сектор в енергетиката.

 На сайта на държавната Агенция за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) е виден общият брой ВЕИ производители. Там са изброени над 1600 регистрирани в България компании, чиято собственост може да бъде свободно проверена в търговския регистър.

Публични са търговските параметри по договорите на ВЕИ производителите, за разлика от другата голяма част от енергийния сектор.

Производството на „зелена енергия” от фотоволтаични централи e около 3,5%. Фактите говорят сами, не е възможно 3,5% от производството на електроенергия да изземва възможността за производство на конвенционалните централи, се посочва в писмото.

http://www.focus-news.net/?id=n1807385

Б.Р. Проблемите са известни и те са в две направления:

1. Неравномерното производство от ВЕИ в зависимост от природно-климатичните условия и задължителното изкупуване на цялата произведена електроенергия. В България няма, и никой не иска да строи, нови компенсиращи мощности.

-  Решението е известно и приложено на много места по света – Например, големите производители на слънчева електроенергия инвестират в помпено-акумулиращи водни електроцентрали (ПАВЕЦ), където излишната за системата, произведена през светлата част на деня електроенергия се акумулира, а през нощта се възстановява и предава.За това трябват инвестиции, но нашите производители нямат намерение да правят такива отчисления от свръх-печалбите си. 

2. Високите изкупни цени.

-  Тук решението е още по елементарно – свободния пазар на електроенергия. Тогава и цените и производителите ще намерят мястото си. А държавата, чрез свойте централи, може да поеме социалните функции на регулирания пазар за населението. Сега ВЕИ са галеното дете, но това няма да бъде за дълго. Даже в Германия вървят процеси, за които собствениците на ВЕИ генерации в България трябва да се огледат. Прочетете: http://atominfo.bg/?p=16922 и http://atominfo.bg/?p=16895

Tags: ,

One Response to Българска фотоволтаична асоциация – ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката

  1. TSO on 22.07.2013 at 8:07

    За да има прогрес е необходимо да има „инвестиционен интерес“. ВЕИ следва да се приема като „прогрес“ и стъпка към „независимост“. Доброволни инвестиции от страна на масите в каквото и да е е абсурдна теза. По тази причина следва да се организира задължителен характер по схема „от всички по малко“. В Германия проблемът е само и единствено, че правителството си е позвлолило да разделя света на „наши и ваши“. Всичко останало си е ОК и никой не повдига въпроси. Говоря за цени, задължително изкупуване и т.н.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари