ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Германия – промишлеността се оплаква от високите цени на електроенергията след отказа от АЕЦ

19.07.2013

 

 

Две трети от жителите на Германия и 61% от фирмите подкрепят прехода към алтернативни източници на електроенергия. Но изпълнението на задачата става лошо, кото цените на електроенергията непрекъснато растат.

Преди две години, веднага след аварията на АЕЦ “Фукушима-1”, канцлерът на ФРГ Ангела Меркел (Angela Merkel) провъзгласи нов курс: отказ от ядрената енергетика и всестранно развитие на алтернативната енергетика. Целта е сладка. През 2012 година, по данни на Федералната агенция за защита на околната среда, вече 22,9% от цялата консумирана в страната електроенергия е произведдена от алтернативни източници. Броят на слънчевите и вятърните централи расте пред очите ни. Обаче успехът има и обратна страна: рязко и непрекъснато растат цените на електроенергията.

Цените на електроенергията растат, защото държавата прехвърля субсидиите, предоставяни на производителите на алтернативна електроенергия, на гърба на потребителите. 5,3 евроцента на всеки KWh – това е добавката за преход към ВЕИ. Недоволни от това са не само домакинствата, но и много от промишлените предприятия.

Натоварването на последните е разпределено неравномерно.Част от енергоемките предприятия – техният списък е около 2 хиляди – са освободени от доплащане за “зелена енергия”. Такива са, например, алуминиевите и циментовите заводи. Счита се, че иначе те няма да издържат на конкуренцията в ЕС, където цените са значително по-ниски. Обаче има и куриози: в списъка на привилегированите са се оказали и няколко фирми, обслужващи игрища за голф.

Комисарят на ЕС по енергетика германецът Гюнтер Йотингер (Günther Öttinger) счита, че изнасянето на някой производства от Германия в държави с по-ниски цени на електроенергията е вече започнал. Еврокомисарят не посочва точни цифри, това, според думите му е “подмолен процес”.

Но ето и конкретен пример: фирмата basi Gase und Technik. Тя произвежда различни газове за промишлеността (например, ацетилен), за хранителната промишленост и медицината. Производствените и мощности са разположени във ФРГ и в Франция. “Ние замразихме нашите инвестиции от над 10 милиона в Германия, защото при сегашната несигурна енергийна политика просто не знаем, какви ще бъдат цените на електроенергията”, – казва изпълнителният директор на фирмата Инго Наврат (Ingo Nawrath).

Според думите му, сметките на фирмата за електроенергия в Германия “са пораснали с 270%, и всичко това е за сметка на данъци и целеви надбавки”. Затова най-енергоемкото производство се пребазира във Франция. Там фирмата basi Gase und Technik консумира 140 милиона KWhгодишно. “Ако това потребление беше облагано с надбавка за “зелена енергия”, ние отдавна да сме се разорили”, – уверява Наврат.

“Германия като индустриална държава действително се сблъскаха с предизвикателство. Ако цените на електроенергията продължават да растат, това ще доведе до намаляване на конкурентно-способността на много предприятия”, – потвърждава сътрудникът от Института за германската икономика Ханно Кемперман (Hanno Kempermann). Основно проблеми имат фирмите, които не могат да пренесат производството си зад граница, защото имат едрогабаритно оборудване, а също и тези предприятия, които трябва да работят непосредствено при потребителите.

Трябва по-малко да се спори за разпределението на разходите, а просто да се намаляват, счита представителят на профсъюза на работниците от рудодобива и енергетиката Ралф Бартелс (Ralf Bartels). Между другото държавните субсидии доведоха до бурен ръст на капиталните вложения в алтернативните източници на енергия.

“Ако ветрогенераторите произвеждат повече енергия, отколкото системата е в състояние да поеме, тях просто ги изключват. Но държавата гарантира на собствениците парите за непроизведените количества. Ето така се получава, че на собствениците им е все едно, въртят ли се перките или не. Те печелят, а ние плащаме”, – съкрушен е профсъюзният лидер.

Инго Наврат се опълчи срещу слънчевите батерии. Те, според него, даже и сега са твърде много. Ветрогенераторите струват много пари, а слънчевите панели са евтини и всеки може да си инсталира и да прави пари. А нали Германия – това не е Алжир, или, например, Тюркменистан. Тук има много по-малко слънчеви дни в годината.Така, че слънчевите батерии в Германия не толкова произвеждат електроенергия, колкото правят пари за сметка на потребителите.

Източник: dw.de

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари