ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Ядрени следи оставят бракониерите на слонова кост

11.07.2013

Еколозите твърдят, че благодарение на атомите на изотопа C14 вече ще могат да определят времето на смъртта на слоновете и по този начин ще бъдат пресметнати бракониерите в Източна Африка. Частици от този изотоп на въглерода се появиха във въздуха през 50-те и 60-те години на миналия век след масовото провеждането на ядрените изпитания.

 

 

Американските специалисти от Колумбийския университет са създали уред, чрез който може да се определи възрастта на бивната или само на парченце от слонова кост. По този начин е възможно съществено да се намали незаконната търговия със слонова кост, защото да пресметнат бракониерите ще бъде достатъчно лесно. Приборът не струва скъпо и може да бъде закупен от всяка държавна служба.

Методиката за определяне на възрастта и времето на смъртта на животното се основава на скокообразният ръст на концентрацията на C14 във въздуха през 50-60 години на миналия век и постепенното и намаляване с течение на времето. Атомите на този елемент постъпват заедно с храната в организма на животното и се натрупват в костите му.

За да се избегне грешка при определяне на времето на смъртта на слона, еколозите са създали специална точна скала с помощта на изчисляване на количеството на C14 в зъбите и костите на животните, които са загинали през последните 100 години. Чрез нея природозащитниците ще могат да разберат датата на смъртта на слона с точност до година, даже до месец. Всичко зависи от състоянието в което се намират бивните.

Все пак методиката и уредът имат неголям недостатък – след 15 година той ще стане неприложим, доколкото концентрацията на C14 след изтичането на този период значително ще намалее, което ще направи невъзможно датирането на бивните от млади слонове.

По материали на: РИА Новости 

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари