ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Сърбия няма намерение да строи АЕЦ, даже и с помощта на Русия

29.06.2013

Министърът на външните работи на Сърбия Иван Маркич, който участва в работата на международната конференция на МААЕ “Ядрената енергетика през 21 век” в Санкт-Петербург, даде предварително интервю за ИТАР-ТАСС.

 

 

Той ще обсъди проблемите на АЕЦ и неразпространението на ядрените материали с вице-премиера на РФ Дмитрий Рогозин и с генералния директор на “Росатом” Сергей Кириенко.

Според думите му, сръбската делегация има намерение да обсъди проблемите на енергийния сектор и използването на ядрената енергия в контекста на глобалното развитие.

Особено внимание на конференцията се отделя на влиянието на ядрената енергетика върху околната среда. “Независимо от всичките рискове и проблеми, свързани с използването на ядрената енергия за мирни цели много държави разчитат на нея като основен източник. В тази връзка Сърбия има намерение да засегне въпросите за безопасността н АЕЦ и за неразпространение”, – подчерта Маркич.

Министърът отговори отрицателно на въпроса, не означава ли участието на страната в конференцията заинтересованост за построяване на атомна електроцентрала с помощта на Русия. “Сръбското законодателство забранява построяването на атомни електроцентрали. Това означава, че всякакви разговори за възможно строителство на АЕЦ в нашата страна са изключително хипотетични”, – резюмира Маркич.

Последният ядрен реактор в Сърбия е спрян през 1984 година, а през 2010 година от територията на страната са били извозени за утилизация в Русия остатъците от съхраняваното там отработено ядрено гориво.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари