ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Стрес тестове на АЕЦ в ЕС на всеки шест години

14.06.2013

 

 

На всеки шест години ядрените централи в Европейския съюз ще бъдат обект на тематични стрес-тестове – това е един от основните моменти в предложената от Европейската комисия нова директива за ядрената безопасност.

Тя не въвежда задължителни технически изисквания за ядрените мощности и беше определена от природозащитните организации като недостатъчно амбициозна, информира БНР.

Ако бъдат въведени нови, общовалидни, технически изисквания за сигурност, те могат бързо да остареят в условията на непрекъснато технологично обновление, и дори за забавят въвеждането на все по-надеждни мерки за ядрена безопасност. С този аргумент Еврокомисията предлага не изисквания, а цели за ядрена сигурност, а именно – че в случай на авария последиците ще останат само в рамките на централата, и в околната среда няма да бъде отделена радиация.

Освен общи стрес-тестове на 6 години, се предвижда страните-членки, които имат ядрени реактори, да правят собствен преглед на работата им поне веднъж на 10 години. Специална, по задълбочена проверка, ще се прави на по-старите реактори, за които се планира удължаване на срока на експлоатация – в тази категория попадат Пети и Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Специално внимание е отделено на независимостта на националните регулаторни органи – въвеждат се изисквания за назначенията и уволненията в тях, както и задължение за правителствата да им осигурят адекватни бюджети и свобода на изразходването им.

Новата директива се очаква да влезе в сила догодина, страните-членки ще разполагат с 18-месеца да я въведат в законодателството си.

Според природозащитниците от „Гринпийс“ тя няма да предотврати европейска Фукушима, защото не отчита човешкия фактор и рисковете от тероризъм и саботажи. 14 страни от Евросъюза използват ядрена енергия, в тях работят общо 132 реактора, в момента се изграждат още 4. Планира се да бъдат построени други 17, един от които – в България, сочат разпространените днес от Европейската комисия данни.

Източник: http://www.cross.bg/iziskvaniya-yadrena-shest-1363942.html#axzz2W5EstJj4

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Руското гориво РЕМИКС (REMIX). Въпроси и отговори.

В началото на юни руската корпорация „Росатом“ съобщи (http://atominfo.bg/?p=101779 ) за успешното завършване на първия 18-месечен цикъл за шест горивни касети с гориво REMIX...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари