ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Проф. Атанас Тасев: Трябва да се работи не за замразяване цената на тока, а за една равновесна и пазарна цена

30.05.2013

 

 

В областта на енергетиката трябва да се работи не за замразяване на цената на електроенергията, а за постигане на една равновесна пазарна цена. Тази равновесна пазарна цена е сравнително по-висока от сегашната.

Това заяви в интервю за Агенция „Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев. Според Тасев – „редица правителства са водили чисто популистка политика по отношение ценообразуването на изразходваната електроенергия, което от една страна е в полза на потребителите. „В България обаче има и средна класа и богати хора, които могат да си плащат, и енергията трябва да има равновесна пазарна цена”, подчерта експертът.

Той призова за „изстискване на всички възможни резерви”, като обясни, че бумеранговият ефект при изстискването на системата ще се появи рано или късно, но е добре това да се случи при по-стабилна икономическа и финансова обстановка. „Сега е необходимо да се махнат язвите в енергетиката, като се сменят остарелите мощности”, заяви проф. Тасев.

По думите му – сред останалите мерки за справяне със сложната обстановка в енергийния сектор е и преосмислянето на т.нар „студен резерв”, който по наредба е 20% от максималното потребление в страната.

„В България потреблението спадна от 8000 MW на 6000 и това трябва да се коригира”, уточни проф. Атанас Тасев и отбеляза, че спешна мярка е и създаването на фонд „Зелена енергия”.

„Не завиждам на този, който сяда на поста „енергиен министър”, тъй като има малко варианти за решаване на проблемите в енергетиката, а хората ще излязат на улицата при всяко покачване на цената на тока”, коментира още енергийният експерт.

Източник: http://www.focus-news.net/?id=n1787494

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари