ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – Япония – в атмосферата са открити радиоактивни газове последствие от ядрените изпитания на КНДР

27.04.2013

 

 

Мониторинговите станции на Организацията по Договора за всеобща забрана на ядрените изпитания /ОДВЗЯИ/ са фиксирали наличие в атмосферата над Русия и Япония на радиоактивни инертни газове. Както се казва в съобщението на Организацията, “появяването на тези газове може да бъде свързано с проведените от КНДР на 12 февруари ядрени опити”.

“Изотопи на ксенона са били открити от станцията в Такасаки /Япония/, която се намира на хиляда километра от севернокорейския полигон. По-ниски нива са измерени и от станцията на територията на Русия, в Уссурийск”, – отбелязват от ОДВЗЯИ. “Концентрацията на изотопите позволява да се направи извод, че ядрената реакция се е случила преди повече от 50 дни, което отговаря на датата на провеждане на ядрените изпитания в КНДР”, – се казва в съобщението.

Според съобщението на организацията, “използването на компютърно моделиране на атмосферния пренос, чрез който се изчисляват пътищата за преместване във въздуха на радиоактивните елементи, на базата на данните за времето, позволи да се определи именно територията на КНДР като място на възможното провеждане на ядрено изпитание”.

“Станциите са фиксирали два типа изотопи на газа “ксенон-131” и “ксенон-133”, което говори, именно, за ядрения произход на газа”, – се казва в съобщението.

“Сега ние извършваме сепариране (изчистване) и уточняване на данните, за да се изключи влияние на изотопи от други източници, но за сега информация за наличие на такива източници няма”, заявява експертът от ОДВЗЯИ по изотопите Мика Никкинен.

 

Както обясняват от Организацията, “радиоизотопните технологии са единствените технологии за мониторинг, които могат да представят ясни доказателства за ядрената природа на взрива”. След подземен ядрен взрив радиоактивните инертни газове генерирани от него постепенно се просмукват от земните пластове и излизат в атмосферата. Ветровете ги разсейват в атмосферата и след определено време те могат да бъдат открити на хиляди километри от мястото на взрива.

Сега ОДВЗЯИ разполага с 66 радиоизотопни станции по целия свят. От тях 30 са предназначени за откриване на инертни газове. Трябва да се отбележи, че следи от “ксенон-133” бяха регистрирани след изпитанията на КНДР през 2006 година, но не бяха открити след изпитанието, проведено от КНДР през 2009 година.

Източник: ИТАР-ТАСС

Tags: , , , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари