ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Турция – АЕЦ “Аккую” – отчетът за ОВОС ще излезе през май

27.03.2013

 

 

Отчетът за оценка на въздействието на околната среда (ОВОС), необходим за стартиране на подготвителните работи по строителството на първата турска АЕЦ “Аккую”, инвестициите по която се оценяват на 20 милиарда долара, ще бъде предаден през май, съобщи заместник-генералният директор на АД АЕЦ “Аккую” Рауф Касумов.

 

 “Ние извършихме най-подробни сеизмични проучвания, които показаха възможността за строителството на АЕЦ в Турция. През май ще сдадем отчета за въздействието на околната среда”, – заяви той.

Турският регулатор разполага с три месеца, за да даде заключение. Ако отговорът е положителен ще започнат подготвителните работи. “Част от лицензите вече сме получили… Трябва да получим окончателните лицензи за строителство и експлоатация, – уточни Касумов.”

Проектът за атомната електроцентрала предвижда построяването на четири енергоблока.

“Надяваме се в края на 2015 година да започнем строителството. Първият блок трябва да бъде завършен през 2019 година, а в 2020 година да бъде въведен в експлоатация. И съответно, всяка следваща година по един блок”, – разказа Касумов на съвместната сесия , организирана от Петербургския икономически форум и Турската асоциация на промишлениците и предприемачите

По данни от Росатом, на старта проектът ще се финансира от руски източници, по нататък се допуска привличане на инвеститори както от Турция, така и от трети страни. По думите на Касумов, междуправителственото съглашение предвижда възможността до 49% от проекта да бъдат отдадени на други инвеститори.

Източник: РИА Новости

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари