ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Япония – успешен експеримент за извличане на метан от метанови хидрати

28.03.2013

 

Burning methanhydrátu

 

Японските експерти първи в света произведоха газ от метан хидратни минерали, които се наричат “запалим лед”. По този начин е възможно страната да компенсира липсата на енергия. Експерименталният добив е от морското дъно в близост до японските брегове.

Метановите хидрати са газови находища, затворени в ледени кристали, които са потенциален огромен източник на енергия. В световен мащаб, според различни оценки, може да превишава десетократно проучените резерви от изкопаеми горива на Земята.

Базата за експериментален добив се намира в падината Nankai на 50 километра от главния японски остров Хоншу. Експертите са добивали известно количество газ в продължение на 4 часа от дълбочина около 330 метра под морското дъно, съобщи служител, пожелал анонимност, от Министерството на промишлеността.

Според японските изследователи само в падината Nankai има най-малко 1,1 трилиона m3 газ, което се равнява на японската консумация за около 12 години. Смята се, че запасите на природен газ в метан хидрати в японските териториални води превишават стократно сегашното годишно потребление.

„Нашата цел е да се подобри технологията, така че да започне производство с търговска цел“, каза за АФП японски министър на промишлеността Тоцимицу Мотеги.

 

Възможностите за експлоатация на метанови хидрати са познати в други страни като Канада, САЩ и Китай. Но в Япония тестът под морското дъно за добив е първ в света. Токио, най-големият в света вносител на втечнен природен газ, е инвестирал в развитието на технологиите за извличане на метанови хидрати стотици милиони долар и иска чрез тази технология да стане годна за комерсиална употреба до 2018 година.

Изследването, проведено в Nankai е извършено от държавната фирма на Япония за нефт, газ и метали National Corp (JOGMEC).

По материали от Tundragas.com:

http://atominfo.cz/2013/03/japonci-jako-prvni-na-svete-ziskali-plyn-z-metanovych-hydratu/

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари