ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Експертите на WANO започнаха проверка на АЕЦ Темелин – Чехия

01.03.2013

 

Група международни експерти на Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) започна проверка на чешката АЕЦ “Темелин”, съобщава агенция ЧТК позовавайки се на прес-секретаря на централата Марек Свитак.

По думите му, “група от седем специалисти от четири държави ще провери работата на чешката атомна електроцентрала “Темелин” през следващите две седмици”. “Международните експерти ще наблюдават, в частност, организацията на работата по експлоатацията на АЕЦ, управлението на централата, радиационната и пожарна безопасност”, – отбеляза Свитак.

В състава на работната група участват седем специалисти от Русия, Словакия, Армения и Унгария.

Прес-секретаря уточни, че “експертите ще използват значително повече време от обикновено при такива проверки за работа в самата централа”. Очаква се след завършване на проверките международните експерти да направят своите препоръки за подобряване на експлоатацията на енергоблоковете.

Двете чешки АЕЦ – “Дуковани” и “Темелин” са построени по съветски проекти. Строежът на “Дуковани” е започнал през 1970 година след сключване на договор за построяването и между Чехословакия и СССР. В експлоатация на централата са два блока с ВВЭР-440 с електрическа мощност по 460 MW и още два от същия тип с електрическа мощност по 500 MW руска разработка.

Съглашението между правителствата на СССР и ЧССР за сътрудничество при построяването на първия етап на АЕЦ “Темелин” е подписано на 27 ноември 1982  година. Редовната експлоатация е започнала през 2002 година, повече от 20 години след започването на строителството. Сега там функционират два енергоблока с обща електрическа мощност 2000 MW.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Бисмут-214 в Полша – въпроси и отговори

На фона на военните действия в Украйна в социалните мрежи и месинджърите се разпространява информация, че след руски удар по военен склад в Хмелницки...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари