ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЯР работи по документите на проектната компания

30.01.2013

В края на декември месец 2012г. е подадено заявление към Агенцията за ядрено регулиране за подбор на площадка на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”.

 

 

С това заявление проектната компания, прилага документи, които обосновават обхвата на изследванията, които трябва да се направят на площадката. Това съобщи за Kozloduy-bg.info, председателят на АЯР – д-р Сергей Цочев.

По- важните документи към заявлението са: описание на ядреното съоръжение, план задание за извършване на предпроектните проучвания, свързани с избора на площадка, списък на приложимите стандарти, документи, удостоверяващи наличието на финансови, технически и материални ресурси на заявителя и др.

Към настоящия момент се извършва преглед на внесените документи от експертите на АЯР. Следващата стъпка от процеса на лицензиране е издаване на заповед за одобряване на избраната от „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД, площадка.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=9010

 

Б.Р. Преди да републикувам горното съобщение, помолих за допълнителни пояснения „АЕЦ Козлодуй – Нови мощности” ЕАД. Предлагам ви получената информация. Сърдечно благодаря за бързия отговор лично на г-н Любен Маринов и на целия екип. Вярвам, че съвместната ни дейност за осветляване на развитието на работата по проекта за 7-ми блок на АЕЦ “Козлодуй” ще продължи успешно.

 

Работата на „Риск Инженеринг “ по изследване и определяне на предпочитана площадка се очаква да завърши не по-рано от м. април 2013г. Що се отнася до документите, подадени в АЯР, в публикацията правилно е посочено, че са представени Техническите задания за извършваните проучвания. По принцип, целта на първоначалния етап на лицензирането (разрешение на АЯР за определяне местоположението на ядрено съоръжение)  е да провери и валидира извършваните предпроектни проучвания от гледна точка пълнота на обхвата  и използвани стандарти, както и от гледна точка наличие на финансови, материални и човешки ресурси, така че да се увери, че всички дейности ще бъдат извършени съгласно най-високите стандарти за безопасност и радиационна защита.

Към януари 2013г., дейностите в рамките  на проучването на четирите потенциални площадки  се изпълняват в съответствие с приетия график. В частност, вече са практически завършени редица етапи на проекта, свързани с предаване на входни данни, осигуряване на качеството , преглед на по-рано извършените проучвания на площадките. Идентифицирани са и се извършват допълнителни изследвания -  геоложки проучвания, хидрогеоложки анализ за трансфер на радионуклиди в подпочвените води, анализ на сеизмичния хазарт.

В процес на изпълнение е подробно проучване на румънската част от зоната. Практически завършени са анализите на геофизичните полета, климатология и локална метеорология, хидрология., В частта демография и антропогенни въздействия анализите са завършени на около 50%.В процес на разработка са етапите обследване на предложените площадки и оценка на защитата на площадката от опасни метеорологични, хидроложки и геоложки явления. Финализира се методика за сравнителна оценка на предложените площадки.

В заключение, бих желал да Ви уверя, че информацията на сайта на компанията ще бъде своевременно  допълвана с актуални сведения за състоянието на предпроектното проучване.

Tags: ,

2 Responses to АЯР работи по документите на проектната компания

 1. Петър Пенчев on 30.01.2013 at 16:25

  Познайте кой е толкова „печеливш“ – не гледайте числата на Р. Овч. за „го-о-олемите приходи“, защото там са печалбите на неговите хрантутници(политолигарси, по новому).

  Год.::Приходи :: Печалба след данъци
  2001:: 643 млн:: 9 млн (6 реактора)
  2002:: 751 млн:: 13 млн (6 реактора, 20 М Мwh)
  2003:: 741 млн:: 9 млн (6 реактора)
  2004:: 697 млн:: 4 млн~ (4 реактора, 17 M Мwh)
  2005:: 719 млн::-28 млн (4 реактора)
  2006:: 728 млн:: 5 млн (4 реактора)
  2007:: 569 млн:: 3 млн (2 реактора)
  2008:: 768 млн:: 70 млн (2 реактора)
  2009:: 748 млн:: 65 млн (2 реактора)
  2010::~750 млн:: 60 млн (2 реактора ,15 М Мwh)

  http://www.kznpp.org/uf/proizvodstvo/danni/2012/Generation_2012.jpg
  /по данни на longin от един форум/

 2. Росен on 30.01.2013 at 19:19

  Е то не може хем евтин ток, хем отчисления за извеждане на малките блокове(едно време затова е бил евтин тока, защото не са заделяни пари във фонд Извеждане от експлоатация, по-точно такъв не е имало), хем да има голяма печалба.
  А и друго, намерете колко изплаща всяка година АЕЦ Козлодуй на БЕХ.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари