ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ИКОНОМИКА – БЪЛГАРИЯ – РУСИЯ – АЕЦ – РОСАТОМ

23.01.2013

Росатом – Стойността на строителството на два енергоблока на АЕЦ “Белене” към 2010 година е 6,3 милиарда евро.

 

Изказванията на министър-председателя на България Бойко Борисов за това, че за реализиране на проекта АЕЦ “Белене” са необходими 10 милиарда евро, предизвикват голямо удивление. За това в телефонно интервю за кореспондента на ИТАР-ТАСС в София съобщи директорът на Департамента по комуникации на “Росатом” Сергей Новиков, който коментира неотдавнашните изявления за прекалено високата цена на проекта за редовия данъкоплатец.

„През 2010 година на преговорите в София едно от условията на българския премиер беше недопустимостта на разходи от държавния бюджет за реализиране на проекта АЕЦ “Белене”, – каза Новиков. През ноември същата година в Москва ние предложихме да построим АЕЦ фактически за сметка на собствени привлечени ресурси. Българската страна, от своя страна, в зависимост от пакета, който оставя за себе си (51%), би покрила съответната част от разходите за сметка на печалбата от продажбата на произведената от централата електроенергия за около 19 години. По този начин, нито един лев от държавния бюджет няма да бъде похарчен”.

Представителят на “Росатом” добави, че в хода на преговорите в Москва през 2010 година, според него, българската страна е заела странна позиция, заявявайки, че “щом като централата функционира на територията на България, то всички приходи трябва да влизат в държавния бюджет”. “Ние предлагахме да построим АЕЦ, която би могла да генерира електроенергия, която да се продава, да се получават приходи, с които да се разплаща с всички участници в проекта”, – подчерта Новиков.

“Решението да не се работи по такава изгодна схема беше взето именно от правителството на Бойко Борисов, а не от предишните правителства или на някой друг от вън. Именно Борисов взе решение да не се строи централата, за построяването на която не би бил похарчен нито лев”, – отбеляза събеседникът на агенцията, добавяйки, че условията за мажоритарната част (51%) на българската държава и привличането на чужди инвеститори също бяхме готови да изпълним.

“Що се отнася до дискусията за цената на АЕЦ “Белене”, тук също трябва да напомним за това, че отново през 2010 година стойността на построяването на 2 блока беше 6,297 милиарда евро. И премиерът знае за това. Изказванията от българската страна за стойност на централата от 10 милиарда евро са чиста спекулация. Ако се включи съпътстващата инфраструктура в стойността на проекта, – електропроводите, които трябва да се построят, градът, който също трябва да се построи, тогава обемът на разходите може да расте безкрайно. Само, че не е правилно тези разходи да влизат в цената на централата”, – почерта представителят на “Росатом”.

 

Росатом – Концернът RWE излезе от проекта за АЕЦ “Белене” поради липсата на финансови гаранции от българска атрана

 

Стратегическият инвеститор на АЕЦ “Белене” – немският концерн RWE се отказа през 2009 година от участие в проекта поради отсъствието на потвърждение от НЕК за готовност да финансира своята проектна част. Това коментира директорът на Департамента по комуникации на “Росатом” Сергей Новиков, коментирайки изявленията на Министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев за причините за излизане на немския инвеститор от проекта.

„Директорът на RWE Юрген Гроссман в своето писмо до НЕК през 2009 година съобщава, че независимо от преговорния процес, с българската страна така и не са били постигнати условията за финансиране на проекта. RWE във връзка с неопределеността на София е бил принуден да излезе от проекта. По време на работата над проекта за АЕЦ “Белене” концернът отбеляза нейното високо техническо ниво, което отговаря на международните стандарти”, – каза Новиков позовавайки се на огласената от българските чиновници преписка.

“Тези документи, които бяха обнародвани от българският министър Добрев свидетелстват за това, че RWE потвърждава по време на финансовата криза наличието на инвестиционен ресурс от 10,59 милиарда евро и е бил готов да започне работа по проекта, но немската страна е искала да се потвърдят възможностите за финансиране на българската част. Обаче сроковете на преговорите не бяха спазени, а от НЕК така и не беше представена гаранция за финансирането. Липсата на средства принуди премиера Бойко Борисов да постави условието за финансиране на проекта без бюджетни средства. Това условие беше изпълнено, но Борисов взе решение да не се реализира проекта, явно, не по икономически съображения”, – обяснява ситуацията представителят на “Росатом”.

Новиков счита, че независимо от предстоящия на 27 февруари референдум по въпроса за строителството на нова ядрена електроцентрала, последната дума щеима правителството. “Около проекта има много политически игри. Въпросър на референдума директно не касае АЕЦ “Белене”. И това е направено съзнателно. Той може да бъде проектиран на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”, затова аз мисля, че даже при положително гласуване и участие на необходимият брой избиратели, то все едно, съгласно българското законодателство всичко ще решава правителството”, – заключава той.

Tags: , , ,

7 Responses to ИКОНОМИКА – БЪЛГАРИЯ – РУСИЯ – АЕЦ – РОСАТОМ

 1. 999 on 23.01.2013 at 9:13

  Значи АЕЦ Белене ще ни струва към 6.6 милд. евро +13% за допълнителните разходи.

 2. Росен on 24.01.2013 at 1:44

  Така направена сметката излиза много вярна.
  Давам пример.
  2 блока в Белене, по 1000 мегавата всеки, макар, че се планува да са по 1200.
  Имаме 2000 мегавата, работещи 24 часа, 320 дни в годината (приемаме, че ремонт и зареждане за гориво ще се извършват за 45 дни в годината, макар и като нови блокове, да няма нужда от толкова дълъг престой за ремонт)
  Цената на тока е 4,5 стотинки на киловат, или 45 лева на мегават.
  Това е цена близка до тази на АЕЦ Козлодуй(42 лева).
  Умножаваме 2000 по 24 по 320 по 45 и се получават 691 200 000 лева.
  Това е за една година.
  Цената на проекта е 7 458 000 000 евро. Това умножено по курса на БНБ прави 14 804 130 000 лева.
  Сега разделяме тези пари, на парите получени от работата на блоковете за 1 година. И излиза, числото 21,5. Това са годините за които би трябвало да се изплати АЕЦ Белене.
  Сметката е много груба, като не са взети под внимание разходи за заплати, за гориво и т.н.
  Но може да се добие ясна представа.
  Излиза, че за АЕЦ Белене няма да плащат внуците на хората, както много медии и политици тиражираха.
  Ако заложим мощност на двата блока 2400 мегавата без да променяме другите параметри, то сметката би станала 17,8 години.
  Почти навсякъде по света АЕЦ се изплащат за между 15 и 25 години. Значи Белене ще е точно по средата на този период.
  Друг е вече въпроса със сеизмичноста на района и другите неикономически фактори.

 3. Петър Пенчев on 24.01.2013 at 12:37

  Росен, сметката е без кръчмаря – къде са РАО(уточнявам, че след 1989 г. от Русия ще се върнат всички ВАО, за погребване някъде из България, както и вече ОЯГ си остава у нас)?

  • Красимир Христов on 24.01.2013 at 17:12

   Уточнете, моля!
   „след 1989 г. от Русия ще се върнат всички ВАО, за погребване някъде из България, както и вече ОЯГ си остава у нас)?“

   • Петър Пенчев on 24.01.2013 at 22:45

    Документ от АЕЦ „Козлодуй“ го казва за междуправителствена спогодба България-Русия: http://politkovskaya-bg.blogspot.ch/2012/12/blog-post_20.html
    за връщането на ВАО след 1989 г.

    • Красимир Христов on 25.01.2013 at 6:56

     Очаквах да обясните, че става въпрос за облъчените конструктивни елементи останали след преработката на ОЯГ в ПО “Маяк”. Там те се пресоват, остъкляват и запечатват в специални контейнери. Попадането в тях на делящи се материали е изключено!
     Технологията за съхраняване на контейнерите е отработена – в сухо хранилище за ОЯГ. Такова ние вече имаме. Така, че въпросът за безопасното им съхранение е решен (отложен) за минимум 50 години. Връщането на остъклените и запечатани конструктивни елементи от ОЯГ ще започне най-рано през 2021 година. За окончателно решение се счита построяването на обединено геологично хранилище за държавите от ЕС генериращи малки количества високоактивни отпадъци. Къде ще бъде е въпрос на задълбочени проучвания и договаряне между държавите.
     Не икономисвайте истината! НЕ ПЛАШЕТЕ НАРОДА!

 4. Петър Пенчев on 25.01.2013 at 16:07

  Уважаеми г-н Христов, ама аз това казах, което Вие повтаряте: „Връщането на остъклените и запечатани конструктивни елементи от ОЯГ ще започне най-рано през 2021 година.“

  Икономисват истината тези, които не го казват на НАРОДА, а го лъжат – „не бойте се, деца“, ОЯГ ще го изнасяме в Русия!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари