ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Франция – Кадараш – церемония за откриване на сградата на ITER

21.01.2013

 

На 17 януари 2013 година в Кадараш (Франция) се състоя церемония за откриването на новата сграда на щаб-квартирата на ITER. На нея присъстваха Комисарят по енергетика на ЕС Гюнтер Йотингер и Министърът на висшето образование и науката на Франция г-жа Женевеве Форазо, а също и 200 специално поканени гости. От Русия на церемонията присъстваха Президентът на НИЦ «Курчатовский институт» академик РАН Евгений Велихов, представители на Проектния център на ITER, руската Агенция на ITERи генералният консул на РФ  Марсел Владимир Поздняков.

Строителството на сградата на резиденцията на Организацията ITERс площ 20 500 m2  беше завършено през септември и официално беше предадена за ползване от Организацията ITER на 5 октомври 2012 година.

 Според Гюнтер Йотингер: “Днес, когато финансовата криза отмести на втори план измести на втори план въпросите за реформиране на нашата енергийна система, е крайно необходимо да се продължи стабилното финансиране на такива проекти като ITER, който е световен лидер по разработките в областта на енергийните технологии, давайки за дълги години напред представа за намаляването на въглеродната съставна на енергетиката. ITER е един от изключителните примери за научно сътрудничество в света, който играе решаваща роля за превръщането на термоядрения синтез в стабилен източник на енергия”.

Министърът на висшето образование и науката г-жа Женевьеве Фьоразо заявила, че “за Франция ITER представлява уникален и изключителен проект, пример за най-широко международно сътрудничество през цялата и история. Проектът ITER е насочен за решаване на ключова обществена задача – разработване на стабилен източник на енергия за бъдещите поколения”.

 В изказването си Генералният директор на Международната организация ITER г-н Осам Мотоджима заяви: “Това действително е красиво и изящно здание. Така или иначе, тези негови качества са призвани да служат на една единствена цел – това е място, където ние ще работим, без да потриваме ръце, за успеха на Проекта ITER. Стотици физици, инженери, технически и административни специалисти, работещи в тази сграда, претворяват в живота един от най-мащабните международни проекти на човечеството, който може да измени хода на историята”.

Сградата на Щаб-квартирата на ITER е проектирана от архитектите Руди Риккиотти и Лоран Боном, които спечелиха конкурса през 2007 година. Там работят около 500 сътрудници, има столова, аудитории и заседателни зали за сътрудниците на Организацията ITER от други здания на организацията.

Източник: http://www.atomic-energy.ru/news/2013/01/18/38300

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари