ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


“Касперски” разкри шпионска мрежа за кражба на данни по целия свят

18.01.2013

“Лаборатория Касперски” откри уникално програмно осигуряване, чрез което кибершпиони са крали данни от стотици компютри на държавни организации по целия свят в продължение на няколко години. От компанията предполагат, че създателите му имат руско-езични корени.

 

 

“Лаборатория Касперски” съобщи за открита мащабна кибершпионска операция за атакуване на компютърни мрежи и кражба на данни от дипломатически и правителствени структури по света. Според компанията, сред жертвите са научноизследователски институти, компании, работещи в областта на енергетиката, включително и ядрена, космически агенции, а също и търговски предприятия.

Операцията, която от “Касперски” са кръстили с кодовото име «Красный Октябрь», е започнала през 2007 година продължава и сега. Както разказаха за CNews от компанията, Русия е на първо място сред страните подложени на атаки. От кои структури са изтичали данни от лабораторията предпочитат да не съобщават докато върви разследването.

Освен от Русия, най-често данни са крадени от компютрите на организации от бившия СССР, Белгия, Индия, Иран, Авганистан. Според водещия антивирусен експерт на “Касперски” Виталий Камлюк, в списъка на “жертвите” има още организации от САЩ, Италия, Мароко и Швейцария.

Виталий Камлюк казва, че най-често от компютрите са крадени различни документи, бази данни, шифровъчни ключове и пароли.

Особено внимание предизвиква наличието сред крадените файлове такива с разширение acid, което говори за това, че са изготвени на базата на секретния софтуер Acid Cryptofiler, който използват редица организации от ЕС и НАТО.

Разследванията, които компанията е започнала през октомври 2012 продължават и сега съвместно с международните организации, правоохранителните органи и националните Групи за реагиране на компютърни инциденти (Computer Emergency Response Teams, CERT).

Източник: http://www.cnews.ru/top/2013/01/14/kasperskiy_vskryl_shpionskuyu_set_voruyushhuyu_dannye_u_gosstruktur_po_vsemu_miru_515388

Tags:

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари