ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Валентин Николов и Любен Маринов на посещение в Китай

09.01.2013

Днес започва едноседмична визита на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов и изпълнителния директор на АЕЦ Козлодуй – НОВИ МОЩНОСТИ Любен Маринов в Китай. „Отиваме да добием впечатления от изграждането на нови мощности последно поколение и ако имаме възможност да разгледаме всички налични технологии последно поколение реактори”, коментира пред Kozloduy-bg.info Любен Маринов.

Визитата е по покана на „Уестингхауз енерджи систъмс“. Компанията участва в изпълнението на договора за предпроектно проучване за изграждането на седми блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Източник: http://www.kozloduy-bg.info/index.php?p=news&aid=8890#acomm

Б.Р. Китай наистина е полигон за построяване и изследване на енергоблокове с реакторни установки от 3+ поколение. Това са проектите:AP-1000 на Westinghouse, EPR-1600 на AREVA и руският ВВЭР-1000/В466.

За наша радост ВВЭР-1000/В466 е единственият действащ проект от 3+ поколение. Казвам “за наша радост” защото ядреният остров на проекта “Белене” е същият както референтните, първи и втори блок на АЕЦ “Тянван” в Китай, които сa в експлоатация вече 5 години. Огромна е вероятността същият да бъде и на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

Народът казва – Око да види, ръка да пипне. Или – по-добре един път виж, отколкото 100 пъти да ти разкажат. В този аспект посещението обещава да е резултатно. Но ако в екипа няма специалисти от експлоатацията, ремонта и технолози – мисията се превръща в една приятна разходка.

Много силно се надявам ядрената общественост, а и не само тя, да получи след завръщането им една компетентна информация за посочените реакторни технологии и за организацията на строителството на ядрени енергоблокове. А там наистина се строи!

Tags: , , , ,

One Response to Валентин Николов и Любен Маринов на посещение в Китай

  1. sfsgfdgr on 09.01.2013 at 14:55

    Визитата е по покана на Уестингхаус !? Приятна разходка Любчо мамин !

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари