ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Енергоспестяващите лампи могат да предизвикат рак на кожата?

10.01.2013

 Енергоспестяващите лампи могат да се окажат много опасни за здравето на хората. До подобни предварителни изводи са стигнали американски учени, пише LiveScience.

Изследователите от един от университетите в щата Ню-Йорк “Стоуни-Брук” са рашили да изследват, как светлината от обикновените лампи с нагреваема жичка и енергоспестяващите лампи оказват въздействие на кожата на човека.

Те са направили експеимент, като са подложили такъв тип клетки на въздействието на излъчването от двата вида лампи.

В резултат на експеримента се е оказало, че енергоспестяващите лампи имат значително повече ултравиолетово излъчване, което може сериозно да повреди кожата, а освен това, при интензивно продължително облъчване, да предизвика и рак.

Клетките, които са били подложени на продължително осветяване с енергоспестяващи лампи, са били значително повредени, докато облъчваните с обикновена лампа са останали здрави.

“Резултатът показва, че по този начин ние можем да предизвикаме нещо, което можем да наречем фактическа смърт на клетките”, – отбелязва дерматологът от екипа, доктор Марсия Саймон.

Б.Р. UV излъчване е не по-малко вредно за очите, но изследвания не са  правени, защото никой не гледа в лампата. По-принцип, въпреки, че изглеждат красиви, при работа на близко разтояние от лампата се препоръчва тя да има допълнителен абажур!

Производителите на икономични лампи реагираха на публикацията на резултатите от изследването, заявявайки, че “нивото на ултравиолетово излъчване от тях се намира в пределите на приетите норми”.

Източник: http://glob-news.ru/zdorovie/2230-rak-mogut-vyzyvat-energosberegayuschie-lampy.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари