ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Русия – НИИАР-Димитровград – Главен инженер е осъден за присвояване

06.01.2013

Уляновският областен съд отхвърли жалбата на главния инженер на комплекса за управление на РАО при Научно изследователския институт по атомни реактори НИИАР (Димитровград, Уляновска област) Вячеслав Миронов, който заедно с двама бизнесмени беше обвинен в присвояване на 15 милиона рубли бюджетни средства, определени за полигона за погребване на РАО, съобщи областната прокуратура.

По този начин присъдата влиза в сила и следващите 4 години Миронов ще прекара в колония под общ режим. Неговите съучастници са осъдени условно.

От прокуратурата поясняват, че Миронов, който по време на следствието е бил отстранен от заеманата длъжност, след влизане на присъдата в сила трябва да бъде уволнен.

“Влезе в сила присъдата по наказателното дело срещу главния инженер на комплекса за управление на РАО на ОАО „Государственный научный центр – Научно-исследовательский институт атомных реакторов“ (ГНЦ НИИАР) и двама ръководители на външни стопански структури, изобличени от прокуратурата на Димитровград, Уляновска област за измама в особено голям размер”, – се казва в съобщението.

По данни на прокуратурата, през есента на 2009 година в рамките на реализиране на мероприятията, предвидени във Федералната целева програма “Обезпечаване на ядрената и радиационна безопасност през 2008 година и за периода до 2015 година” ОАО „ГНЦ НИИАР“ е отделило финансови ресурси за експлоатация на опитно-промишлен полигон за подземно погребване на течни РАО.

Организацията на дейностите по осигуряване на технологичен контрол на процесите за пробиване и ликвидиране на наблюдателните кладенци (супервайзинг) е била възложена на 49-годишният Вячеслав Миронов.

Обаче, както е доказано, той е сключил с ООО „Рубикон“ (Бузулук) в лицето на неговия финансов директор 37-годишният Сергей Лазарев редица фиктивни договори за възмездно оказване на услуги по супервайзинг. А в действителност тази фирма се е занимавала с покупко-продажба на селскостопанска продукция.

По късно, съгласно по-рано постигната договорка, заместник директорът на ООО „ГеоТехСервис“ (Самара) 33-годишният Николай Дубов, подправяйки подписите на отговорни длъжностни лица от ООО „Рубикон“, е предавал фиктивни отчети, актове за приемане на работа и сметко-фактури на Миронов.

“Документите са минавали на експертиза в НИИАР, но Дубов се е оказал виртуоз в оформянето на документацията”, – обяснява сътрудник на прокуратурата.

Като резултат в периода от март до декември 2010 година на НИИАР е била причинена вреда в размер повече от 15 милиона рубли, сочат данните от оперативната разработка на регионалното управление федералната служба за безопасност (ФСБ).

Независимо, че Миронов отрича вината си, съдът го е признал за виновен за извършеното престъпление (опит за измама чрез използване на служебното положение в особено голям мащаб) и го е осъдил на затвор с общ режим и глоба в полза на държавата от 600 хиляди рубли.

Лазарев и Дубов са осъдени за помагачество при извършване на престъплението на 2,5 и 3 години лишаване от свобода условно.

Източник: РИА Новости

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари