ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Украйна – ЮУАЕЦ – първи блок не е готов за продължаване на срока на експлоатация

31.12.2012

Колегията на Държавната инспекция по ядрено регулиране на Украйна (ГИЯРУ) отбелязва, че първи блок на Южно-Украинската АЕЦ не е готов за продължаване на срока за експлоатация след първи януари 2013 година.

Като предава podrobnosti.mk.ua, това е съобщила на журналистите ръководителката на ГИЯРУ Елена Николайчук. Според думите й, отчитайки обема на неизпълнените мероприятия, агенцията не вижда възможност за продължаване на срока на експлоатация на енергоблока след 1 януари 2013 година.

“Аз бих посъветвала министерството на енергетиката и въгледобива, виждайки тази реалност, да има предвид, че зимната кампания 2013-2014 година ще премине без първи блок на ЮУАЕЦ да бъде включен в енергийната система”, – отбелязва Николайчук.

От своя страна, първият вицепрезидент и технически директор на «Энергоатом» Александр Шавлаков обърна внимание, че в началото на 2011 година на компанията е било предписано да изпълни 19 задължителни мероприятия за удължаване на срока за експлоатация на енергоблока. Обаче след аварията на японската АЕЦ “Фукушима”, на компанията са били предписани за изпълнение още 50 мероприятия за повишаване на безопасността.

“По този начин, в оставащото време се оказа безкрайно трудно физически да се изпълни целият обем от дейности”, – каза той.

Николайчук подчерта, че разглеждането на въпроса за продължаване на срока за експлоатация на първи блок на ЮУАЕЦ е възможно само при условие, че са изпълнени всички по-рано планирани и утвърдени мероприятия, които към днешна дата не са изпълнени от централата.

“Аз не виждам никакви основания да се измени макар и дума в проекта за решение на колегията. Следващото зареждане с гориво и възобновяване на работата на енергоблока е възможно по изключение след получаване на изменението в лицензията за удължаване на срока за експлоатация”, – каза тя.

Николайчук отбеляза, че съгласно проекта за решение на колегията по този въпрос се предлага да се спре работата на първи блок на ЮУАЕЦ след изтичането на проектния срок за експлоатация, който изтича на 31 декември 2012 година.

На 20 декември Министерството на енергетиката и въгледобива съобщи за продължаване на срока на експлоатация на първи блок на ЮУАЕЦ през 2013 година.

Според Министерския съвет мерките за модернизация трябва да се изпълнят за първи блок на ЮУАЕЦ до април 2013 година.

«Энергоатом» разчиташе, че ЮУАЕЦ ще получи лицензия за надпроектен срок на експлоатация на първи блок до края на 2012 година.

Както е известно, ЮУАЕЦ разполага с 3 енергоблока тип ВВЭР-1000 със сумарна инсталирана електрическа мощност около 3 GW.

От редакцията: Струва си да се отбележи, че за принудителното спиране на първи блок стана известно още през март тази година.

Тази информация беше съобщена в Киев на техническото съвещание, на което присъстваха генералният директор на ЮУАЕЦ Виссарион Ким и изпълняващият длъжността началник на главното управление по икономика на областната администрация в Николаевска област Михаил Тульский. Още тогава беше очевидно, че АЕЦ не няма да успее по срокове и по финансови възможности да изпълни всички планирани мероприятия необходими за удължаване на срока за експлоатация на първи енергоблок.

Източник: Nikvesti.com

Б.Р. Има индикации, че решението на колегията на ГИЯРУ не е прието в този му вид. Блокът ще продължи да работи до изтичане на горивната кампания в началото на март 2013 година. После ще бъде спрян за 280 дни за изпълнение на цялата програма за модернизация и удължаване на ресурса. Очаквайте подробности.

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари