ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Агенция ЧТК съобщава за нови инициативи на компанията „Westinghouse“ на чешкия пазар за ядрени технологии

29.12.2012

Американо-японската компания „Westinghouse“, която участва в конкурса за дострояване на АЕЦ „Темелин“, е подписала съглашение за сътрудничество с Чешкия технически университет (ЧТУ). „Westinghouse“ иска да използва професионалните знания на ЧТУ в някои области за проекта по дострояване на АЕЦ „Темелин“, например, при статистическите разчети или при  тестване на материали. Това е заявил за ЧТК официалният представител на „Westinghouse“ Михал Власак.

“Чешката република има дълги традиции в използването на ядрената енергия и ноу-хау в тази област. Това съглашение обединява фирмата „Westinghouse“ и партньорите й с една от най-добрите организации в областта на висшето техническо образование”, – заяви вицепрезидентът на „Westinghouse“ Сънди Руппрехт.

“Аз съм уверен, че нашето сътрудничество ще доведе до повишаване на качеството и безопасността на чешките АЕЦ. Аз също съм убеден, че по този начин повишаваме качеството на изследователската и образователна дейност в университета”, – казва ректорът на ЧТУ Вацлав Главичек.

Освен сътрудничеството при дострояване на АЕЦ “Темелин” това съглашение дава шанс на студенти от ЧТУ да участват в летните стажове в седалището на „Westinghouse“ в Cranberry, недалеч от Питсбург -  Пенсилвания.

Съглашението същевременно предвижда, че студентите в ЧТУ ще преминат цикъл от лекции и семенари по реактора AP-1000, който „Westinghouse“ предлага на конкурса.

ЧТУ по-рано беше сключил подобно съглашение за сътрудничество с френската група AREVA, която също участваше в конкурса за АЕЦ  “Темелин”. Обаче, през октомври компанията ЧЕЗ изключи AREVA от конкурса. Групата протестира това решение в антимонополния комитет.

САЩ, в контекста на конкурса за дострояване на АЕЦ “Темелин”, вече сключиха в ЧР няколко договора за сътрудничество в областта на ядрените изследвания.

Например, министърът на промишлеността и търговията на ЧР Мартин Куба подписа меморандум за сътрудничество с американския посланик, въз основа на който американците предадоха на изследователския институт в Ржеже солев топлоносител, който ще се използва при изследвания на технологията за високотемпературни реактори.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън по време на посещението си в Прага говореше за общото желание на американските и чешките специалисти да построят съвместен център за граждански ядрени изследвания. Според думите на Петер Нечес, този център би могъл да се намира в Института по енергетика на машиностроителния факултет на ЧТУ.

Източник: Atominfo.cz

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари