ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Унгария – официално започна работа първото хранилище радиоактивни отпадъци в страната

29.12.2012

След петнадесет години строителство и инвестиции, които възлизат на 68 милиарда форинта (310 милиона долара) беше завършено хранилището за  радиоактивни отпадъци Bátaapáti в южната част на Унгария. Собственик и оператор на съоръжението е Държавното акционерно дружество за радиоактивни отпадъци (Puram).

Официалното откриване се състоя на 5-ти декември. Церемонията беше проведена на два етапа: първо – рязане на лента на входа на западния склон на планината и след това рязане на лентата на входа на камерата за съхраняване на РАО, на около 250 метра под земята.

Хранилището в Bátaapáti е предназначено за ниско и средно РАО, генерирани от експлоатацията и планираната ликвидация на АЕЦ “Пакш”, която засега е единствена в страната. Високо активните РАО и радиоактивни материали ще се съхраняват в дългосрочен план на друго място.

Bátaapáti е предназначено и лицензирано за съхраняване на около 40 хиляди m3 радиоактивни отпадъци. Повърхностната част (временното хранилище) е пусната в експлоатация още през октомври 2008 година. Там вече са складирани 4600 варела с кондиционирани отпадъци, поместени в 510 железобетонни контейнери.

В първата фаза на проекта ще бъдат изградени три двойки подземни шахти за съхранение. Проектът е реализиран така, че по-активните отпадъци ще останат изолирани в един блок. Работата на цялата система е автоматизирана, осигурено е постоянно дистанционно видео наблюдение и контрол на параметрите директно от контролната зала, която се намира на повърхността.

При откриването първият контейнер с 9 варела РАО беше преместен от временното хранилище на повърхността в първата камера. Шахтите са разположени на дълбочина 250 метра  (0-50 фута над морското равнище) в гранитен скален масив. Според геоложките проучвания, избраното място е безопасно, защото се състои от големи гранитни блокове, слепени с непромокаема глина. Подземните води в тези места се движат със скорост на няколко сантиметра годишно.

След запълването шахтите ще бъдат запечатани с смес от глина и бетон съдържащ 50-60% натрошен гранит, за задържане на някои радиоактивни изотопи, които е възможно след много дълго време да започнат да проникват през контейнерите. Оборудването е проектирано така, че всички операции да се извършват дистанционно.

Хранилището за РАО Bátaapáti е проектирано на модулен принцип, което дава възможност за разширяване. По този начин е предвидено решаване на въпроса за управление на РАО, ако се вземе решение за удължаване на срока за експлоатация на АЕЦ “Пакш” и ако страната вземе решение за построяване на нови ядрени мощности.

Източник: http://atominfo.cz/2012/12/madarsko-spustilo-prvni-podzemni-uloziste-jaderneho-odpadu/

Tags: ,

One Response to Унгария – официално започна работа първото хранилище радиоактивни отпадъци в страната

  1. Петър Пенчев on 29.12.2012 at 21:37

    „Шахтите са разположени на дълбочина 250 метра (0-50 фута над морското равнище) в гранитен скален масив.“

    А в България, на площадка „Радиана“ край АЕЦ-а – приповърхностно. Защото, според ДП „РАО“, навсякъде по света така ги правели? Ало, г-н Делян Петров!

Тема на седмицата

Индийският епос на „Уестингхаус”

През последните години компанията „Westinghouse” извършва активна дейност в страните от Източна Европа. От новините през последните две седмици може да се отбележи откриването...

Още »

Приносът на ядрения отрасъл в икономиката на ЕС

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари