ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


АЕЦ “Козлодуй” отбелязва юбилей

30.11.2012

Вчера, 29 ноември АЕЦ “Козлодуй” отбеляза юбилей, важен както за атомната електроцентрала, така и за българската енергетика. Преди 25 години, на 29 ноември 1987 г., в 23 часа и 39 мин. в енергийната система на България е включена първата 1000-мегаватова мощност на атомната централа – пети енергоблок.

Изпълнителният директор на “АЕЦ Козлодуй” ЕАД Валентин Николов поздрави по случай годишнината работещите в Дружеството и им благодари за отговорността, с която съхраняват и умножават досегашните постижения на централата.

Първата копка за изграждането на пети енергоблок е направена на 9 юли 1980 г. На 26 декември 1985 г. реакторът е монтиран в шахтата си, а на 3 октомври 1987 г. е заредена първата касета с ядрено гориво. Физическият пуск на реактора (минимално контролируемо ниво на мощност) е осъществен на 5 ноември 1987 г. Реакторната инсталация на блока достига 100% мощност на 21 юни 1988 г.

За изминалия четвърт век пети блок е произвел над 130 милиона мегаватчаса електроенергия при спазване на всички изисквания за безопасна експлоатация.

Благодарение на двата хилядамегаватови блока – пети и шести, АЕЦ “Козлодуй” е основен производител на електрическа енергия в България и обезпечава повече от една трета от националното годишно електропроизводство. Само през 2011 г., с рекордното производство от 16 314 271 мегаватчаса електроенергия, централата е спестила, в сравнение с конвенционални ТЕЦ, вредното въздействие на повече от 21 милиона тона въглероден диоксид, 990 хиляди тона серен диоксид, 63 хиляди тона азотни оксиди и 42 хиляди тона прах, съдържащ естествена радиоактивност, с което има съществен екологичен принос за опазване на чиста околна среда.

Източник: http://www.kznpp.org/index.php?lang=bg&p=actuality&p1=news&id=240&page=0&view_offset=&offers_per_page=

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

Какъв топлоносител трябва да бъде избран за малки модулни реактори? Въпроси и отговори.

Малките модулни реактори (SMR) могат да се превърнат в инструмент за истински ядрен ренесанс и възраждане на ядрената енергетика. Те, според скептиците, може да...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2020 няма да се проведе заради епидемията от COVID-19

Последни коментари