ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Полша може да отложи строителството на АЕЦ заради добива на шистов газ

30.10.2012

 

Полша може да бъде принудена да отложи строителството на първата в страната АЕЦ, за да се съсредоточи в приоритетното направление – добива на шистов газ, предава РИА Новости позовавайки се на Rzeczpospolita.

Експертите, на които се позовава вестникът, твърдят, че до две-три години, когато ще се взема решението за съдбата на ядрената програма, ще стане известно повече за запасите от шистов газ в страната. Ако те се окажат достатъчни за задоволяване на енергийните нужди на страната, тогава Полша може изобщо да се откаже от плановете си за построяване на атомна електроцентрала.

“Приоритет за Полша са търсенето и добивът на въглеводороди. А окончателното решение по ядрената програма ще се взема не по-рано от края на 2014 или началото на 2015 година”, – казва министърът на финансите пред депутатите на сейма.

Както отбелязва вестникът, страната може да не тръгне към едновременно реализиране на два толкова мащабни енергийни проекта. Построяването на АЕЦ се оценява на 35-55 милиарда злоти (11-17 милиарда долара). Примерно такава сума е необходима и за проучване и технологично осигуряване на добива шистов газ през близките години.

Такива разходи може да се окажат над възможностите на държавните енергийни концерни PGE, Tauron, Enea, KGHM и PGNiG, които са обединили усилията си в търсене на шистов газ.

Освен това, възможностите им за привличане на кредити също са ограничени, защото нарастването на дълга води до падане на инвестиционния им рейтинг и курса на акциите.

Може би решението за смяна на приоритетите е било взето сравнително наскоро, пише изданието. Защото през юли премиерът на страната Доналд Туск наричаше построяването на АЕЦ приоритет. Но вече през октомври в изказването си пред парламента ръководителят на правителството не каза нищо за ядрената програма, което удиви аналитиците.

Източник: http://www.energy-experts.ru/news7812.html

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари