ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


ПМЭФ – поглед отвън

05.06.2024


В Русия се провежда поредният, 27-и поред Петербургски международен икономически форум ПМИФ-2024. Това е най-голямото бизнес събитие в Русия, неговият патрон е руският президент.

Един от двамата титуляри на форума стана „Росатом“. Руската преса твърди, че“ Росатом “ е платил повече от 1,5 милиона евро за това право, въпреки че за голяма корпорация това не е толкова скъпо. Входният билет за обикновените участници във форума струва около 14 хиляди евро тази година. Точният брой на участниците все още не е изчислен, но се предлага те да бъдат 18,5 хиляди души от 139 държави и територии.

Тази година форумът е демонстративно насочен към глобалния юг, тоест към развиващите се страни. За главен гост на форума е избран Оман. Очаква се голямо представителство на Иран и Китай, ще пристигнат министри и официални лица от почти всички страни в Африка.

Европейските страни в Русия са официално класирани като неприятелски и са представени на форума само от частни лица, готови да платят 14 хиляди евро за билет. Делегациите ще бъдат само от Република Сръбска и евентуално от Унгария. Но благодарение на предаванията по корпоративния телеграм-Канал“ Росатом “ https://t.me/StranaRosatom европейците ще могат да следят какви споразумения на форума ще подпише „Росатом“.

Според информацията, която идва от Русия, „Росатом“ се чувства победител, защото наскоро корпорацията подписа договор за изграждането на шест малки модулни реактора ритъм наведнъж в Узбекистан. В „Росатом“ го наричат първият в света, защото това не е абстрактно Споразумение, а правно обвързващ документ. Ако вярвате на съобщенията в руските медии, Узбекистан ще плати за шестте реактора, не се предполага заем.

Но главната интрига е появата на кръглата маса, организирана от „Росатом“, на турския министър на енергетиката Алпарслан Байрактар. Руснаците са почти сигурни, че ще получат поръчка за изграждането на Втора турска АЕЦ, но все още няма разбиране по какъв модел ще се строи тази централа. Ще се запази ли принцип BOO (Build-Own-Operate), ще има ли държавен заем или ще бъде избрана някаква нова форма на финансиране?

До “ Росатом „своята кръгла маса на ПМИФ-2024 ще проведе“Газпромбанк“. Неговата тема ще бъдат възможностите за финансиране на енергийния преход в рамките на БРИКС на междудържавното обединение, за желанието да се присъедини към което вместо към ЕС Турция обяви буквално в навечерието на форума.

Не е известно дали членовете на обединението, които вече са девет вместо първоначалните шест, ще се съгласят да приемат Турция в своите редици. Но със сигурност може да се предположи, че г-н Байрактар на ПМИФ-2024 ще се възползва от възможността да разбере какво точно банките на страните от БРИКС могат да обещаят за изграждането на бъдещите турски АЕЦ.

Още повече, че и трета АЕЦ в Турция ще строи страната-членка на БРИКС. Както се казва, за правото на изграждане на АЕЦ в европейската част на Турция сега активно се конкурират Русия и Китай.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари