ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ: Министерството на енергетиката напредва с консолидиран проект за временно хранилище за отработено ядрено гориво

23.05.2024

Министерството на енергетиката на САЩ (DOE) реши, че е необходимо федерално консолидирано съоръжение за временно съхранение, което да помогне за управлението на търговското отработено ядрено гориво на нацията.

Местоположението на съоръжението ще бъде избрано чрез базирания на съгласие на DOE процес на разполагане, който поставя интересите на общностите на преден план.

Проектът в крайна сметка ще намали броя на местата, където се съхранява търговско отработено ядрено гориво и ще започне да облекчава финансовата отговорност за данъкоплатците в САЩ.

Федерално консолидирано временно съхранение
Департаментът наскоро одобри Критично решение-0 (CD-0) за проекта за Федерално консолидирано временно хранилище. CD-0 е първата стъпка от процес, който DOE използва за управление на проекти за капиталови активи и определя необходимостта от мисия за агенцията.

Проектът ще обхване отстраняването на търговско отработено ядрено гориво от площадките на атомните електроцентрали, където се съхранява в момента, транспортирането му и временно съхраняване на горивото на централизирано място.

Съоръжението ще бъде лицензирано от Комисията за ядрено регулиране на САЩ и първоначално ще бъде построено за съхранение на около 15 000 метрични тона отработено ядрено гориво, с опции за разширяване – което ще направи голяма крачка напред в изпълнението на отговорността на Министерството да поеме собственост върху горивото.

„Този ​​крайъгълен камък е нещо повече от просто процедурна стъпка; това е първата стъпка в нашата стратегическа визия за изпълнение на нашите договорни ангажименти и напредък в инфраструктурата на ядрената енергия на нацията“, каза Пол Мъри, заместник-помощник-секретар по отработеното гориво и погребването на високоактивни отпадъци.

Проектът включва и разработването на нови модерни мотриси за транспортиране на отработеното ядрено гориво до консолидираното временно хранилище.

Министерството на енергетиката приключи окончателното тестване на 12-осния вагон Atlas миналата година, който се очаква да бъде разрешен за експлоатация това лято от Асоциацията на американските железници.

Какво става с отработеното ядрено гориво?
Към днешна дата реакторите на САЩ са генерирали 90 000 метрични тона отработено ядрено гориво от 50-те години на миналия век, което се съхранява безопасно и сигурно в повече от 70 обекта на атомни електроцентрали в цялата страна.

Двадесет от тези обекти вече нямат работещи ядрени реактори и е договорно задължение на DOE съгласно Закона за политиката за ядрени отпадъци (NWPA) да изхвърли това отработено ядрено гориво.

В съответствие със съществуващите бюджетни кредити на Конгреса, DOE преследва процес, базиран на съгласие, за разполагане на едно или повече федерални консолидирани съоръжения за временно съхранение в Съединените щати, докато не бъде налично решение за постоянно обезвреждане.

Департаментът публикува базиран на съгласие процес и финансира базираните на съгласие консорциуми за разполагане, за да улесни приобщаващата ангажираност на общността и да предизвика обществена обратна връзка относно процеса, управлението на отработеното ядрено гориво и федералното консолидирано временно съхранение.

В зависимост от бюджетните кредити, проектът за федерално консолидирано временно хранилище ще започне да разработва концептуални проекти на съоръжение за такова съоръжение, тъй като базираният на съгласие процес на разполагане на DOE се придвижва към търсене на желаещи и информирани общности да приемат едно или повече федерални консолидирани временно хранилища.

Изграждането и експлоатацията на федерално консолидирано съоръжение за временно съхранение ще изисква NWPA да бъде изменен, за да позволи тези фази на проекта да се придвижат напред.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари