ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


В Аржентина е откраднат радиоактивен материал

16.05.2024

Според информацията от последните часове на 15.05.24 година кутията с материала е открита, но е била празна, затова разследването продължава.

През последните няколко часа беше откраднат пакет, в който имаше радиоактивен материал. Това е кражба от компания за нуклеарна медицина и съдържанието представлява голяма опасност, поради което властите стоят зад издирването на откраднатото и е постигнат известен напредък.

Откраднатият предмет е с висока мощност на радиационната доза при контакт с човек. Шофьорът на компанията съобщи, че е забелязал липсваща кутия, когато се е подготвял да натовари автомобила си за трансфера. Опаковката „Тип А“ съдържаше източник на „йод 131″ (I-131), който се използва в ядрената медицина.

 


През нощта кутията с радиоактивния материал е намерена, въпреки че е празна, така че властите все още търсят въпросната оловна капсула. Откритието е направено благодарение на съсед от Chacarita, който наблюдава кутията и се обажда на 911, въпреки че извършената операция не е дала резултат, тъй като те не намират въпросния продукт.

Във всеки случай агенти от полицейски участък 15C посочиха, че това е кутия с надписа „Radioactive II“, който съвпада с липсващия предмет, откраднат през сутринта. Освен това те обясниха, че кутията е отворена и са открити някои нива на радиация, което изисква почистване вътре в контейнера.

Разследващите работят по охранителните камери, за да установят дали ще открият човека, донесъл кутията до въпросния контейнер. Междувременно съседът, който е уведомил полицията, е незабавно изолиран, за да бъде анализиран и да се провери дали не е застрашен от контакт с материала.

https://www.canal26.com/policiales/robaron-material-radioactivo-de-una-empresa-advierten-que-tiene-una-alta-tasa-de-dosis-de-radiacion–374841

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари