ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Westinghouse и общността за атомна енергия на Обединеното кралство си сътрудничат за разгръщане на флота от малки модулни реактори AP300™

15.05.2024

Споразумението бележи първата стъпка в частната доставка на усъвършенствана, доказана SMR технология за Обединеното кралство.

Westinghouse Electric Company обяви, че е подписала споразумение с Community Nuclear Power, Ltd. (CNP), което я поставя на път да внедри първия в Обединеното кралство частно финансиран малък модулен модул реакторен парк, с Westinghouse AP300™ SMR. Това е значителна стъпка в превръщането на този нов енергиен сектор в реалност с търговска експлоатация, очаквана до началото на 2030 г.

Споразумението е да се построят четири AP300 SMR в региона North Teesside в Североизточна Англия. Регионът преживява значително промишлено и икономическо развитие, което води до нарастващо търсене на безвъглеродна и надеждна електроенергия. CNP също така работи със стратегически партньори, включително Jacobs и Interpath Advisory, за разработване на напълно лицензиран сайт за проекта с цел до 2027 г. Проектът е частно финансиран.

Проектът е в съответствие с наскоро публикуваната консултация за алтернативни пътища на правителството на Обединеното кралство към пазара за нови ядрени проекти и допълва и подкрепя участието на Westinghouse в процеса на избор на SMR технология на Great British Nuclear (GBN). Това сътрудничество допълнително ще разшири мащаба на работната сила, обучението и локализирането на веригата за доставки чрез множество проекти за внедряване.

„Този проект обединява доказана технология на Westinghouse и зряла верига за доставки с нашия задълбочен опит в предоставянето на ядрена програма в регион, който трансформира своя индустриален пейзаж. Щастливи сме да работим с Westinghouse в подкрепа на частното разгръщане в North Teesside“, каза Пол Фостър, главен изпълнителен директор на Community Nuclear Power.

„Искаме да благодарим на Community Nuclear Power за тази огромна възможност да доставим нашата усъвършенствана, доказана SMR технология AP300 на пазара на Обединеното кралство“, каза Дейвид Дърам, президент на Westinghouse, Energy Systems. „Нашият AP300 SMR е идеално подходящ не само за подпомагане на генерирането на мрежа, но и за промишлени обекти за генериране на чиста и сигурна енергия и възможност за производство на водород, електронни горива, обезсоляване и централно отопление.“

През май 2023 г. Westinghouse пусна малкия модулен реактор AP300, единственият SMR, базиран на усъвършенстван, голям реактор от поколение III+, който вече работи в световен мащаб, доказаната технология AP1000®. За разлика от всеки друг SMR в процес на разработка с първи по рода си технологии и рискове, AP300 SMR на Westinghouse използва инженерството, компонентите и веригата за доставки на AP1000, позволявайки рационализирано лицензиране и използване на наличните технически умения. Заедно тези фактори дават увереност, че първата работеща единица ще бъде налична в началото на 2030 г. Благоприятната икономика на AP300 SMR се основава на стабилен анализ и съществуващи проектни разходи от реактори AP1000, които вече работят или се разработват на три континента. AP300 SMR вече се разглежда от клиенти в Обединеното кралство, Европа и Северна Америка.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари