ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Вадим Лемехов: IV поколение, това е система!

14.05.2024

На 25-26 март 2024 г. в Сочи се проведе международният форум „АТОМЕКСПО-2024“. В рамките на форума беше организирана кръгла маса на тема „IV поколение: вече реалност“.

След събитието Вадим ЛЕМЕХОВ, участник в кръглата маса и генерален дизайнер на проектното направление „Прорыв“ (Пробив), отговори на въпроси на електронното издание AtomInfo.Ru.


Вадим Владимирович, какво е четвъртото поколение?

Четвъртото поколение е система. Ако разширим тезата, то четвъртото поколение включва ядрени енергийни системи, които са способни да работят за постигане на определен набор от цели.

Тези цели бяха формулирани в рамките на международния форум Generation IV, който се състои от 13 държави, включително САЩ, съвместния екип на Европейския съюз, Русия и др.

Самият форум е организиран през 2001 г., но формулирането на целите започва по-рано, в средата на 80-те години на 20 век, както от чужди, така и от наши учени, а тласъкът е аварията в Чернобил. Тези произведения станаха основа за изискванията на съвременния проект Breakthrough.

Тъй като основните цели на Поколение IV и „Пробив“ PN са едни и същи по значение, ние ще разгледаме допълнително „Пробив“ PN в по-конкретно представяне.

Системите от IV поколение осигуряват ново ниво на сигурност. При евентуални аварии няма да се налага евакуация на населението.

Освен това в тези системи е възможно да се използват напълно урановите суровини чрез затваряне на горивния цикъл в бързите реактори.

Следващата цел е да се сведат до минимум отпадъците. На първо място, това е изключването на фракции от второстепенни актиниди и връщането им в реакторите за доизгаряне. Подходът за фракциониране на радиоактивни отпадъци от преработка на отработено ядрено гориво ще позволи да се сведе до минимум и в крайна сметка да се премахне дълбокото заравяне.

В системите от IV поколение не трябва да има възможност за производство на оръжейни материали. И разбира се, такива системи трябва да са осъществими от икономическа гледна точка.

Този списък съдържа само едно условно количествено твърдение, а именно изискването за липса на евакуация. Останалите цели имат качествен характер.

Не бих казал това, но ако го приемете буквално, разбира се. Декларираните подходи в крайна сметка се регулират от регулаторни изисквания. Могат ли тези количествени изисквания да се променят? Да, но в определен момент те съществуват.

Нека да разгледаме конкретен проблем. Колко непълнолетни могат да бъдат оставени в RAO в система от IV поколение? Отговор: толкова, колкото не изисква дългосрочно дълбоко погребение, като се вземе предвид отстраняването на други елементи. Тоест, това е много специфично количествено изискване.

Но тъй като има и икономическо изискване, е възможно да се оптимизира параметърът на обема на изхвърляне, за да се постигнат всички цели едновременно. Вероятно затова изискванията изглеждат неясни.

Но в дискусиите на кръглите маси Атомекспо припомни, че критериите за дълбоко погребване се определят от страните по различен начин и зависят от много фактори – например от свойствата на определени марки бентонит.

Това е вярно. Освен това технологиите се развиват и с течение на времето ще се появят нови технически решения, които ще позволят погребването на по-големи количества непълнолетни от сега.

Но това не променя отговора ми на предишния въпрос. Има изисквания за погребване на радиоактивни отпадъци, като те са количествени и цифровизирани. В бъдеще те може да станат различни, но ще останат количествени.

Сега да разгледаме друга цел – пълноценното използване на урановите суровини. Всички знаем много добре, че възпроизводството в термичните реактори е ниско. Следователно пълното използване е възможно само в бързи реактори, способни ефективно да преобразуват уран-238 в плутоний-239.

Тоест смятате ли, че бързите реактори трябва да бъдат включени в системите от IV поколение?

Според мен целите, декларирани от международния форум „Поколение IV“, не могат да бъдат постигнати без бързи реактори. Ако няма пълно възпроизвеждане на гориво (с други думи, възстановяване на горивната база), тогава това вече не е четвърто поколение.

Говорите за системи. От друга страна, четем новини за китайския реактор Shidaowan от четвърто поколение, виждаме лозунги за реактора BREST от четвърто поколение… Реактори, не системи!

Това се дължи на факта, че няма установен термин „Четвърто поколение” на ниво МААЕ. На кръглата маса причината за това обясни Александър Бичков, който по едно време беше заместник генерален директор на атомната агенция.

Мисля, че сега, когато Русия, Китай и някои други страни (например Индия) са напреднали доста далеч, може да се повдигне въпросът за въвеждането на този термин и неговото съдържание.

Освен това има добри проучвания както в рамките на форума на IV поколение, така и в рамките на проекта INPRO, който някога беше иницииран от Русия в МААЕ.

Но със сигурност трябва да се каже, че реактори от IV поколение няма. Има системи от IV поколение, които включват както реактори, способни да работят в такива системи, така и горивни цикли.

Последен въпрос. Кой според вас трябва да окачва етикети? Тоест, да се определи дали дадена система отговаря на концепцията за четвъртото поколение?

В крайна сметка етикетите не са основното нещо; не е нужно да ги окачвате. Основното е да се създадат на практика системи, с помощта на които се постигат поставените цели за IV поколение.

Благодаря Ви, Вадим Владимирович, за интервюто за електронното издание AtomInfo.Ru.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари