ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Генарацията на енергия от ядрено производство е в опасност

07.05.2024

Росатом предупреди за последствията от забраната на САЩ за внос на обогатен уран от Русия

„Росатом“ коментира пред „Комерсант“ приемането от Конгреса на САЩ на законопроект, въвеждащ забрана за внос на обогатен уран от Русия. Държавната корпорация предупреди, че подобни инициативи, които имат „ясно изразени политически последици“, са „разрушителни по природа за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги от ядрения горивен цикъл“ и в крайна сметка ще повлияят негативно на ситуацията в ядрената енергетика. енергийната индустрия в страни, които приемат такива „непазарни решения“. Очаква се в близко бъдеще одобреният от двете камари на Конгреса законопроект за забрана на вноса на обогатен уран от Русия да бъде внесен за подпис на президента на САЩ. Белият дом вече даде да се разбере, че Джо Байдън ще подпише този документ.

В «Росатоме» предупредили, что американский запрет на импорт обогащенного урана из России негативно отразится на глобальном рынке товаров и услуг ядерного топливного цикла и в конечном итоге — «на ситуации в атомной энергетике в странах, принимающих подобные нерыночные решения»

 

Росатом, по искане на „Комерсант“, коментира приемането от Конгреса на САЩ на законопроект, въвеждащ забрана за внос на обогатен уран от Русия. „Очевидно е, че подобни инициативи, които имат ясен политически оттенък, са разрушителни за устойчивото функциониране на глобалния пазар на стоки и услуги от ядрения горивен цикъл и в крайна сметка ще повлияят негативно на ситуацията в ядрената енергийна индустрия в страни, които правят такива непазарни решения“, предупредиха държавните корпорации.

Основният принцип, който, както отбелязва компанията, ръководи Росатом от десетилетия при доставката на обогатен уран на операторите на чуждестранни атомни електроцентрали, е „политическата ситуация да не дестабилизира пазара“. „Затова нашите приоритети в международната дейност остават спазването и изпълнението на поетите договорни задължения, както и поддържането на партньорства с нашите клиенти“, казаха от държавната корпорация пред „Комерсант“. „Нашата стратегия също така предвижда възможно най-широка географска диверсификация на доставките на уранови продукти чуждестранни клиенти, заинтересовани от сътрудничество с нас. Вярваме, че в настоящите условия на глобален енергиен преход, динамичното нарастване на потребностите от стоки и услуги от ядрения горивен цикъл, международното сътрудничество при взаимноизгодни и прозрачни пазарни условия, прагматичният и балансиран подход е от решаващо значение за изпълнението на амбициозни програми за развитие на ядреното производство.

Законопроектът, въвеждащ забрана върху вноса на обогатен уран от Русия (Закон за забрана на руския внос на уран), беше единодушно приет от Сената на САЩ миналата седмица. През декември 2023 г. подобен документ беше одобрен от Камарата на представителите. Той скоро ще бъде подписан от президента Джо Байдън. И както следва от коментара на Съвета за национална сигурност на САЩ (NSC) след гласуването в Сената, собственикът на Белия дом ще подпише този законопроект. „Ние споделяме загрижеността на Конгреса, че зависимостта на Съединените щати от Русия за доставка на нискообогатен уран за поддръжка на местния флот от ядрени реактори не е в националните или икономическите интереси на Съединените щати“, каза NSC пред Bloomberg. В същото време те също така заявиха важността на инвестирането в комерсиално обогатяване на уран в самите Съединени щати. Това, според администрацията на САЩ, ще намали и в крайна сметка ще премахне сегашната зависимост на гражданските ядрени енергийни реактори от уран от Руската федерация.

Одобреният от Конгреса законопроект ще забрани вноса на обогатен уран от Русия 90 дни след влизането му в сила. Той ще бъде в сила до 2040 г. В същото време Министерството на енергетиката на САЩ до януари 2028 г. има право (в консултация с Държавния департамент и Министерството на търговията) да смекчи или отмени забраната, ако заключи, че „няма алтернативен надежден източник на ниско- обогатен уран за поддържане на непрекъсната работа“ на някоя от атомните електроцентрали на САЩ или че вносът на уран от Русия все още е в „националния интерес на Съединените щати“.

Според последния доклад на Министерството на енергетиката на САЩ Русия е основният доставчик на обогатен уран за 93 атомни енергоблока, експлоатирани в САЩ. Той представлява 24% от вноса (следван от Германия, Великобритания и Холандия със значителен марж).

Обемът на доставките на обогатен уран от Русия през 2023 г. възлиза на повече от 1,2 милиарда долара (по данни на Министерството на търговията на САЩ). Делът на ядрената енергетика в САЩ е 20%. В същото време Съединените щати се самозадоволяват с гориво само на 27%.

Ще бъде трудно да се заменят доставките на нискообогатен уран от Русия, дори като се вземат предвид допълнителните инвестиции, планирани от американските власти (2,7 милиарда долара) в развитието на обогатителни мощности в самите Съединени щати. Акциите на американските компании за добив на уран поскъпнаха с 5-10%, след като Сенатът одобри законопроекта, но като цяло експертите не изключват увеличение на цената на обогатения уран с до 20% след влизането му в сила (освен ако не са изключения активиран).

Както и да е, Сенатът на САЩ нарече одобрението на законопроекта „голяма победа“. Председателят на сенатската комисия по енергетика и природни ресурси, демократът Джо Манчин, и неговият колега в комисията, републиканецът Джон Барасо, които популяризираха документа, излязоха с изявление, в което аплодираха приемането на законопроекта, който според тях ще „укрепи енергийната сигурност на САЩ“ и „ще допринесе за развитието на ядрения сектор на страната“.

„Нашето двупартийно законодателство ще помогне да се лиши руската военна машина от приходи, да се съживи американското производство на уран и да се даде тласък на инвестициите в американската верига за услуги за ядрения горивен цикъл“, казаха те в изявление.

Украинските власти вече благодариха на американските законодатели за вземането на „историческо решение“.

Генералният директор на Руския съвет по международни въпроси, експертът по санкциите Иван Тимофеев в разговор с „Комерсант“ отбеляза, че този законопроект може да се счита за продължение на тенденцията за забрана на вноса в САЩ на определени категории стоки от Русия. Повечето от ограниченията бяха въведени на фона на конфликта между Руската федерация и САЩ за Украйна. В същото време инициативата за забрана на вноса на уран има, според него, една особеност. „Повечето от санкциите, наложени в Съединените щати след началото на специална военна операция, не са заложени във федералните закони, а се основават на президентски укази. Под формата на федерален закон, иницииран от Конгреса, преди това беше забранена само доставката на руски енергийни ресурси в страната. И тук има нов елемент – забрана за внос на уран, която също ще бъде заложена във федералния закон. Изключително трудно е да се отмени федерален закон, за разлика от указ на президента“, обясни Иван Тимофеев.

В същото време той нарече новия законопроект „доста гъвкав“, защото предоставя на изпълнителната власт достатъчно пространство за маневриране. „Друг въпрос е как самата Русия ще се държи в бъдеще: ще бъде ли готова да продължи да прави доставки, ако САЩ имат нужда от тях. Но това вече е от сферата на политиката. Във всеки случай виждаме продължаване на тенденцията към ограничаване на вноса от Русия и разширяване на практиката на закрепване на санкции под формата на федерални закони. Това може да се счита за продължение на ескалацията на санкциите срещу Русия“, заключи експертът.

Полина Смертина, Елена Черненко

https://www.kommersant.ru/doc/6687411

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари