ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Centrus – недостиг на контейнери за HALEU

26.02.2024

Centrus е изправен пред недостиг на контейнери HALEU за високообогатен уран.

Да припомним, че на 11 октомври 2023 г. тази американска компания, известна преди като USEC, обяви началото на работата по производството на уран HALEU.

 

 

Първата пратка от 20 кг високообогатен уранов хексафлуорид беше изпратена на 7 ноември 2023 г., отбелязвайки завършването на първата фаза от договора с Министерството на енергетиката на САЩ.

По време на втория етап компанията трябва да произведе 900 кг HALEU уран под формата на ураниев хексафлуорид.

В съответствие с условията на договора Министерството на енергетиката на САЩ се задължава да предостави на Centrus необходимия брой контейнери 5B Cylinders за съхранение на произведения високообогатен уран хексафлуорид.

Във веригата за доставки на министерството обаче възникнаха неразкрити трудности, които попречиха на ведомството да достави контейнери в договореното количество.

Тъй като вторият етап от договора ще приключи през ноември 2024 г., компанията Centrus поради липса на контейнери няма да може да го изпълни изцяло, тоест ще произведе по-малко от 900 kg уран HALEU.

Изпълнителният директор на Centrus Амир Векслер, коментирайки ситуацията на 9 февруари 2024 г., каза: „(Министерството) ни предостави няколко контейнера за съхранение на уран HALEU и поръча още, но се сблъска със закъснения във веригата за доставки.“

„Центрофугите ще продължат да работят, но количеството HALEU уран, което ще можем да извлечем от каскадата във втория етап (на договора), е ограничено от броя на контейнерите, които министерството може да предостави, и ще бъде по-малко над 900 кг“, добави Уекслър.

Топ мениджърът „не очаква значително финансово въздействие“ върху компанията, тъй като смята, че тя изпълнява задълженията си.

Уекслър също спомена незадължителна трета фаза от договора. Ако Министерството на енергетиката е доволно от сътрудничеството с Centrus, то може да удължи договора за още 10 години (ако Конгресът на САЩ отдели средства за това).

Източник: http://atominfo.ru/newsz07/a0204.htm

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари