ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Фукушима – Китай и Япония провеждат консултации

25.02.2024

Япония и Китай проведоха консултация миналия месец относно изпускането на замърсена с тритий вода в океана от мястото на повредената атомна електроцентрала Fukushima Daiichi.

Това се казва в материал, публикуван в Japan Times. В съответствие с японската терминология, оригиналната статия се отнася за водата като пречистена вода, а не замърсена с тритий.

На срещата, както съобщиха източници, близки до темата, е бил обсъден и въпросът за наложената от Китай забрана за внос на морски продукти от Япония.

Консултацията беше организирана онлайн. Твърди се, че страните не са успели да постигнат значителен напредък, тъй като Китай, въпреки искането на Япония, е запазил забраната за внос.

От Япония в преговорите участваха служители от Министерството на външните работи и Агенцията за ядрено регулиране, както и представители на TEPCO като оператор на АЕЦ Фукушима Дайчи.

Изданието припомня, че през ноември 2023 г. по време на лична среща министър-председателят Фумио Кишида и китайският президент Си Дзинпин са се договорили да проведат консултации на експертно ниво по въпроса за изпускането на водата от Фукушима.

Изданието обаче не може да потвърди, че настоящата дискусия е станала възможна благодарение на споразумение между лидерите на двете страни.

Япония продължава постепенно да изпуска вода от площадката на атомната електроцентрала Фукушима Даичи и твърди, че процесът отговаря на международните стандарти за безопасност. Япония също прибягва до авторитета на МААЕ, за да защити своите действия.

Китай, напротив, остро критикува действията на Япония. Като отмъщение Китай забрани практически целия внос на морски дарове от Япония.

Китайските власти настояват за създаване на независим „дългосрочен механизъм за наблюдение“ на процеса на източване на водата от Фукушима.

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза на пресконференция в петък, че „Китай и Япония продължават да общуват помежду си“ по въпроса.

Източник: http://atominfo.ru/newsz07/a0219.htm

Tags: ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари