ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Росатом завърши важен етап от тестването на гориво за високотемпературен реактор с газово охлаждане

17.02.2024


Учените от Росатом успешно завършиха следващия етап от тестването на лабораторни проби от гориво за високотемпературен реактор с газово охлаждане (HTGR).

Разработването на HTGR, ключов елемент от бъдещата атомна електроцентрала за производство на водород, както и гориво и пилотна промишлена технология за неговото производство, се извършва по поръчка на електроенергийния отдел на Росатом като част от инвестицията проект за създаване на вътрешни технологии за широкомащабно производство и потребление на водород и водородсъдържащи продукти.

Реакторните изпитания на лабораторни проби от гориво HTGR, които започнаха в началото на 2022 г., се провеждат паралелно в експериментални инсталации на два основни руски научни центъра за провеждане на реакторни изследвания – в реактора SM-3 на площадката на АО „SSC НИИАР“ (Димитровград, Уляновска област, научно подразделение на Росатом) и в реактора ИВВ-2М на площадката на АО ИРМ (Заречный, Свердловска област, също научно подразделение).

До края на 2023 г. в реактора ИВВ-2M ще бъде пусната една от партидите лабораторни образци на микрогоривни елементи, разработени и произведени от АО ВНИИНМ (част от горивния отдел на Росатом) и горивни компакти, разработени и произведени от АО НИИ НПО Луч ( научното подразделение на Росатом), достигна изгарянето на 11–12% от тежките атоми. Това практически съответства на проектните стойности на изгаряне за HTGR гориво.
По време на целия дълъг цикъл на облъчване на лабораторни проби температурните условия на HTGR горивото се поддържат в диапазона 1000–1200 °C, което съответства на изискванията за работни условия на HTGR гориво от главния конструктор на реактора завод, АО Африкантов OKBM (предприятие на машиностроителното подразделение на Росатом).

Източник: пресслужбата на АД Наука и иновации - https://energyland.info/news-show-tek-atom-253509

Tags: , ,

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари