ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


САЩ и България подписаха споразумение за гражданско ядрено сътрудничество

16.02.2024

Днес, 12.02.2024 г., помощник-министърът на енергетиката на САЩ по международните въпроси Андрю Лайт и българският министър на енергетиката Румен Радев подписаха Междуправителствено споразумение за сътрудничество за развитието на гражданската ядрена енергийна програма на България и потенциални други форми на сътрудничество за чиста енергия, каквито САЩ и България могат да решат. Това споразумение задълбочава трайната връзка между Съединените щати и България, подобрява нашата енергийна сигурност и помага за постигането на общата ни цел да гарантираме, че следващото поколение ядрена енергия в България ще бъде разработено според най-високите стандарти за безопасност, сигурност и неразпространение на ядрени материали.

Споразумението, което се основава на Меморандума за разбирателство от 2020 г. между Съединените щати и България относно стратегическото гражданско ядрено сътрудничество, създава рамка за двете страни да работят заедно, докато България развива своята програма за гражданска ядрена енергия. Съгласно споразумението ще се създаде работна група, която да подкрепи плановете на българското правителство за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

Споразумението също така набелязва други области на гражданското ядрено сътрудничество, които ще бъдат от полза и за двете ни нации за десетилетия напред. Те включват обмен на технически опит, определяне на възможности за финансиране на бъдещи проекти и продължаващ обмен на най-добри практики в регулирането и надзора на гражданската ядрена енергия. Съгласно това споразумение България и Съединените щати ще проучат сътрудничеството по програми за изследвания и обучение и развитието на устойчивостта на българската верига за ядрени доставки. Споразумението също така създава възможности за съвместна работа за насърчаване на прозрачността и обществената осведоменост, докато България развива гражданската ядрена енергия като безопасен, устойчив и безвъглероден източник на енергия.

Помощник-секретарят Лайт подчерта, че това споразумение ще помогне на България да постигне целите си за насърчаване на цялостната енергийна сигурност, задоволяване на нуждите от чиста енергия, осигуряване на високо ниво на опазване на околната среда и задълбочаване на двустранните стратегически отношения между САЩ и България.

„Днешният ден бележи важен крайъгълен камък в развитието на стратегическото партньорство между Съединените щати и България“, каза след подписването помощник-секретарят на САЩ Лайт. „Това споразумение ще играе жизненоважна роля за насърчаване на енергийната сигурност и декарбонизацията за България и региона. Заедно ще подкрепим усилията на България за укрепване на всички аспекти на гражданската ядрена енергийна програма, включително ядрена безопасност и сигурност, доставки на ядрено гориво и развитие на ядрени проекти.

Министър Радев заяви: „Това споразумение е израз на нашата споделена визия за развитието и ролята на ядрената енергетика като ключов елемент за постигане на целите за въглеродна неутралност. За нас много важен аспект е сътрудничеството в областта на обучението и обмяната на опит, обмяната на персонал и знания и не на последно място развитието на верига за доставки, в която активно участват много български компании.“

Източник: https://bg.usembassy.gov/the-united-states-and-bulgaria-sign-agreement-on-civil-nuclear-cooperation

Comments are closed.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари