ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


„Росенергоатом“ стана експлоатираща организация на АЕЦ с малка мощност в Якутия

06.02.2024

Въвеждането в експлоатация на първата наземна АЕЦ с малка мощност е предвидено за 2028 година

Концерн „Росенергоатом“ официално получи статут на експлоатираща организация на АЕЦ с малка мощност (АСММ) в Якутия (Република Саха). Документът бе подписан от генералния директор на „Росатом“ Алексей Лихачов.

 

 

 

В основата на проекта е най-новата руска разработка на водо-воден ядрен реактор РИТМ-200Н, който е преминал успешни изпитания в Арктика като част от новите руски атомни ледоразбивачи.

 

 

 

В сравнение с традиционните АЕЦ, Якутската атомна централа с малка мощност ще бъде много по-компактна, което ще позволи да се съкратят сроковете за строителството ѝ.

В момента в района на селището Уст-Куйга текат подготвителните дейности – изградено е първото градче за 250 строители, започнало е строителството на второ градче за 683 човека, като се очаква то да бъде готово в края на тази година. Изгражда се и 12-километров път, който ще съедини Уст-Куйга с площадката на малката централа.

 

 

Тази година е предвидено строителството на редица обекти от производствено-техническата база и стартирането на строително-монтажните дейности от основния период на изграждане на АСММ. Днес Арктическата зона на Русия, чието развитие е обявено за стратегически приоритет, е един от регионите с енергиен дефицит, който е невъзможно да просперира без локална енергетика. В същото време строителството на големи електроцентрали в региона не е икономически изгодно. Затова „Росатом“ взе решение да се разшири внедряването на проекти за малки енергийни източници в такива региони.

Действащата в Певек (Чукотка) плаваща АЕЦ „Академик Ломоносов“ вече помага за решаване на задачите, свързани не само със заместване на мощностите на Билибинската АЕЦ, но и за реализиране на проектите в Баимската рудна зона.

Атомната електроцентрала в Якутия, базирана на реактора РИТМ-200Н с мощност 55 мегавата e водещ проект на „Росатом“ в сегмента на наземните АСММ.

Благодарение на проекта за АЕЦ с малка мощност в Уст-Куйга отдалечените северни територии на Якутия ще получат качествен източник на електроснабдяване за разработване на златното находище Кючус и други находища на полезни изкопаеми.

 

Tags: , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари