ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Финландия и Турция биха могли да си сътрудничат във възобновяемата и ядрена енергия: Официално

06.02.2024

Слънчеви панели се виждат в комплекса на слънчевата електроцентрала Karapınar (SPP) в централната провинция Коня, Турция, 9 януари 2024 г. (AA Photo)

 

 

Финландският министър на климата и околната среда Кай Миканен се застъпи в четвъртък за технологии за чиста енергия и обмен на опит с Турция, включително възобновяема енергия и управление на ядрени отпадъци, подчертавайки обхвата на страната си в сектора на чистата енергия.

Mykkanen каза пред Anadolu Agency (AA), че Финландия може да предложи помощ на Türkiye предвид пионерския 40-годишен опит на Финландия в ядрената енергия и предложи сътрудничество за научноизследователска и развойна дейност (R&D), като се има предвид целта на Финландия да се превърне в център на чиста индустрия, включително водород.

„С неотдавнашната експлоатация на ядрения енергиен блок Olkiluoto 3, Финландия значително увеличи своя дял от ядрената енергия до над 40% от общото производство на електроенергия. Този ангажимент не само подобрява енергийната сигурност на Финландия, но също така играе решаваща роля за постигането на амбициозни климатични цели, тъй като над 90% от производството на електроенергия във Финландия сега е без изкопаеми горива“, обясни той.

Енергийната криза от последните няколко години показа значението на ядрената енергия за осигуряване на достъпна, чиста и стабилна енергия, каза министърът.

Той разкри, че Финландия все още се нуждае от повече ядрена енергия и за тази цел планира да реформира националния Закон за ядрената енергия до 2026 г., за да улесни изграждането на малки модулни реактори (SMR), отразявайки далновидната и адаптивна стратегия на страната с висока обществено одобрение от близо 70% за ядрената енергия.

„Финландия вече е предшественик на възобновяемата енергия и ядрената енергия и вярвам, че имаме отлични възможности да станем основен глобален играч в чистата енергия в бъдеще“, каза Миканен.

„Търговията, вносът и износът могат да бъдат увеличени между силната енергоемка индустрия на Турция и финландската индустрия. Освен това, това може също да предостави възможности за бъдещо сътрудничество чрез взаимни форуми в рамките на сътрудничеството за научноизследователска и развойна дейност“, добави той.

В допълнение към ядрената енергия, Миканен каза, че Финландия агресивно разширява вятърното производство.

„Делът на енергията от възобновяеми източници вече е по-висок от дела на енергията от изкопаеми горива в енергийния микс. Нашето производство на електроенергия вече е над 90% неизкопаемо и без емисии“, каза той.

Финландското правителство си е поставило амбициозна цел за увеличаване на капацитета за офшорна вятърна енергия до 2035 г., което предлага огромен инвестиционен потенциал.

„Преминахме и към самодостатъчност по отношение на търсенето на електроенергия на годишна база. През 2023 г. този дял вече беше почти 98%“, отбеляза той.

Финландия бързо и успешно се откъсна от руската енергетика след февруари 2022 г., което той обясни, че е станало възможно чрез добро ниво на готовност, последователни действия и осигуряване на широк енергиен микс.

Намерени са заместващи западни вериги за доставки на електроенергия и ядрено гориво и само незначителни доставки на втечнен природен газ (LNG) се внасят от Русия, каза той.

Финландската енергийна система доказа своята устойчивост миналата година, тъй като след енергийната криза през 2022 г. Финландия успя постепенно да прекрати руските доставки на изкопаеми горива.

„Диверсифицирахме маршрутите за доставка на енергия и значително увеличихме вътрешния капацитет за производство на електроенергия. Вносът на електроенергия от Русия беше заменен с АЕЦ Олкилуото 3 и вятърна енергия“, каза той.

Цените на електроенергията, макар и нестабилни поради увеличеното производство на вятърна енергия, също са спаднали, като средната цена на електроенергията на спот пазара се класира като втората най-евтина в държавите-членки на ЕС.

Лизингът на плаващия кораб на терминала за втечнен природен газ в Inkoo, който започна да работи през януари миналата година, позволи на Финландия да се откъсне от зависимостта си от руския тръбопроводен газ и се оказа успешен, когато газопроводната връзка между Финландия и Естония беше повредена през октомври 2023 г.

Източник: https://www.dailysabah.com/business/energy/finland-turkiye-could-co-op-in-renewable-nuclear-energy-official?fbclid=IwAR1LfMopaLKDOxZzo163K9R3nB8xJRlIEvSI2CwzWCgh_nZ6czfT6BB5das

Tags: , , , ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари