ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Какво всъщност са нулевите емисии? Каква роля играят ядрената енергия и иновациите?

04.02.2024

Постигането на нетни нулеви емисии на парникови газове (ПГ) се превърна в една от целите към устойчиво, неутрално по отношение на климата бъдеще по целия свят.
Това включва използване на технологии без парникови газове, като възобновяема енергия, водна енергия и ядрена енергия, или съхраняване на някои емисии и премахване на същото количество емисии от атмосферата с помощта на улавяне на въглерод или други технологии.

 

 

„Учените по климата са съгласни, че за да се ограничи глобалното затопляне до 1,5 градуса до края на века, енергийната система – основният източник на емисии на парникови газове – трябва да стане въглеродно неутрална. Това предполага липса на емисии, тоест нулеви емисии“, обяснява Анри Пайер, ръководител на отдела за планиране и икономически изследвания на МААЕ.
Прието от 196 държави през 2015 г., Парижкото споразумение има за цел да ограничи глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий, за предпочитане 1,5 градуса по Целзий.

  Ядрената енергия се превръща в ключов елемент от прехода към чиста енергия поради широко признатия си нисък въглероден отпечатък и надеждно производство на електроенергия.

Анри Пайер, ръководител на отдела за планиране и икономически изследвания на МААЕ

Съществува и научен консенсус, че изменението на климата се причинява предимно от човешка дейност. Изгарянето на изкопаеми горива, изсичането на растителност и изсичането на гори, включително мангрови гори, произвеждат парникови газове като въглероден диоксид и метан, които улавят топлината и причиняват повишаване на температурите. Зачестилите екстремни метеорологични явления, покачващите се морски нива и глобалните температурни промени подчертават необходимостта от бърз преход към въглеродна неутралност.

Страните по света са се ангажирали да намалят емисиите на парникови газове, за да ограничат въздействието на емисиите и да се справят с климатичната криза. „Постигането на нетни нулеви емисии изисква многостранен подход, който включва както намаляване на потреблението на изкопаеми горива, така и разширяване на използването на чисти енергийни източници“, казва Пайер. Според Световната енергийна перспектива за 2022 г. на Международната агенция по енергетика (МАЕ) една десета от световната електроенергия и една четвърт от цялата нисковъглеродна енергия идва от ядрена енергия.

„Ядрената енергия се превръща в ключова част от прехода към чиста енергия поради широко признатия си нисък въглероден отпечатък и надеждно производство на електроенергия“, казва Пайер.

Източник: https://www.iaea.org/ru/bulletin/chto-takoe-nulevoy-uroven-vybrosov-kakuyu-rol-igrayut-yadernaya-energetika-i-innovacii

Tags:

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари