ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Петро Котин: недопускането на експерти от МААЕ в реакторните зали на ЗАЕЦ е опит на руските окупатори да скрият истинската ситуация в централата

03.02.2024

Според президента на Енергоатом Петро Котин фактът на недопускане на експерти на мисията за наблюдение на Агенцията в реакторните зали, където се намират активните зони на реакторите и където се намира отработеното ядрено гориво, може да е опит на руските окупатори да скрият истинската ситуация в АЕЦ.

 

 

Той подчертава, че единственият легитимен оператор на най-голямото ядрено съоръжение в Европа – Запорожката АЕЦ – е Енергоатом, така че само връщането на централата под пълен контрол на Украйна може да гарантира нейната ядрена и радиационна безопасност.

„Единственият изход е пълната демилитаризация и деокупация на АЕЦ и прилежащите територии. Това е ключова предпоставка за възстановяване не само на ядрената безопасност, но и на спазването на международното право“, каза ръководителят на НАЕЦ.

По информация на Международната агенция за атомна енергия специалистите от наблюдателната мисия не могат да получат достъп до всички зони на площадката, в частност до реакторните зали на блокове № 1, 2 и 6 (именно там в активните зони на реакторите е разположено отработеното ядрено гориво).
Достъпът до някои части от машинните зали на реакторни блокове № 3, 4 и 6, както и до покривите на реакторните отделения остава ограничен.

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари