ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Правителството на Дъг Форд ще обнови ядрената централа Пикеринг, тъй като търсенето на електроенергия расте

02.02.2024

Очаква се най-старата атомна електроцентрала в Канада да работи повече от 30 години и да създава около 11 000 работни места годишно

 

 

 

Министърът на енергетиката на Онтарио Тод Смит каза, че обновяването на ядрената централа Пикеринг ще помогне на Онтарио да привлече повече инвестиции от предприятия, които искат надеждни, достъпни и чисти източници на електроенергия. (Евън Мицуи/CBC)

Правителството на Онтарио обяви във вторник, че планира да обнови старата половин вековна ядрена електроцентрала Pickering, като поддържа работата на централата поне още 30 години.

Съобщението идва, тъй като се очаква търсенето на електроенергия в Онтарио да нарасне рязко през следващите десетилетия. Междувременно всички провинции са изправени пред федерални разпоредби за чиста електроенергия, които ще изискват бъдещите електроцентрали да произвеждат нулеви въглеродни емисии.

Министърът на енергетиката Тод Смит обяви подкрепата на правителството на Ford за плана на Ontario Power Generation (OPG) за обновяване на електроцентралата.

„Нашата провинция все още се нуждае от тази централа и нейните работници“, каза Смит във вторник на пресконференция пред атомната централа.

„И това обновяване, на практика основен ремонт на четири от генераторите, ще има огромно въздействие, след като бъдат напълно обновени.“

Четирите ядрени блока, които ще бъдат ремонтирани, са всички реактори Candu, които датират от началото на 80-те години на миналия век, общо известни като Pickering B. Ремонтът ще достави 2000 мегавата мощност, сравнима с текущата мощност на тези съществуващи блокове.

Правителството на Онтарио обяви планове за обновяване на ядрената централа Pickering, проект, който се очаква да бъде завършен до средата на 30-те години. Според министъра на енергетиката Тод Смит обновяването ще помогне на централата да работи поне още 30 години и ще създаде хиляди нови работни места.

В съобщението се казва, че обновяването ще отнеме 11 години, ще създаде около 11 000 работни места годишно и ще увеличи БВП на Онтарио с 19,4 милиарда долара, но не посочва общия бюджет на проекта.

Подобно обновяване на четири блока в близката ядрена станция Дарлингтън е повече от средата на завършване, с общ бюджет от 12,8 милиарда долара.

„С глобалния бизнес, който иска да се разшири в юрисдикции с надеждно, достъпно и чисто електричество, обновената ядрена електроцентрала Pickering би помогнала на Онтарио да се конкурира и да получи повече променящи играта инвестиции“, каза Смит в съобщението.

„Ремонтът на Pickering ще създаде хиляди нови работни места и ще спомогне за производството на поне още 30 години безопасно, надеждно и чисто електричество за захранване на следващата голяма международна инвестиция, новите домове, които строим, и индустриите, докато се разрастват и електрифицират.“

Планът подлежи на одобрение от Канадската комисия по ядрена безопасност.

 

 

Град Пикеринг произвежда около 14 процента от електричеството на провинцията, но настоящият му лиценз за експлоатация на въпросните четири блока изтича в края на тази година.

Комисията вече разглежда предишно искане на OPG за удължаване на лиценза за експлоатация на съществуващите блокове на Pickering B до 2026 г. Тази времева рамка ще позволи на централата да продължи да генерира електроенергия, докато не бъде затворена, за да започне обновяването, ако бъде одобрена.

Източник: https://www.cbc.ca/amp/1.7098524?fbclid=IwAR0YOUDoHq09gcP0u5O5wUKRww8PPTwtDymDCMYkKCz2kFOkr9dbEbAXunw

Tags: ,

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари