ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Белият дом приема законопроект, забраняващ вноса на руски уран за ядрена енергия

13.12.2023

В понеделник Камарата на представителите прие закон, който забранява вноса на руски уран за атомни електроцентрали.

Мярката беше приета с гласуване с подкрепа на двете партии. Преди гласуването републиканецът Кати Макморис Роджърс (Вашингтон) и представителят на демократите Франк Палоун (Ню Джърси) се изказаха в подкрепа на законопроекта.

 

 

Законодателството ще направи незаконен вноса на нискообогатен уран, който се използва в ядреното гориво, 90 дни след като законопроектът стане закон.

Позволява обаче забраната да бъде отменена, ако няма други жизнеспособни източници на уран за поддържане на ядрените реактори.

Според Администрацията за енергийна информация по-голямата част от урана, който захранва централите в САЩ, се внася, а около 12 процента от този внос идва от Русия през 2022 г.

„Една от най-неотложните заплахи за сигурността, пред които е изправена Америка в момента, е нашата опасна зависимост от доставките на ядрени горива от Русия за нашия ядрен флот“, каза Роджърс, добавяйки, че войната в Украйна „засили“ проблема.

Междувременно Палоун каза, че преди е бил против законопроекта, защото е искал да го съчетае с инвестиции в местно обогатяване на уран.

Но той каза, че мярка, която се очаква да бъде приета в Закона за разрешение за национална отбрана, се грижи за този проблем.

„Комбинацията от забрана на вноса на руски уран и инвестиране във вътрешния капацитет ще осигури на частната индустрия както сигурността, така и стимулите, от които се нуждае, за да инвестира във веригата за доставки на ядрено гориво“, каза той.

Източник: https://thehill.com/policy/energy-environment/4354533-house-passes-bill-barring-imports-russian-uranium-nucler-power/?fbclid=IwAR0-jW0Sgmgixs27nWUr6NZEKHWuoumnHvRVTJtURGXdKk7gJDLqucjdSH8

Tags: ,

One Response to Белият дом приема законопроект, забраняващ вноса на руски уран за ядрена енергия

  1. TSO on 15.12.2023 at 9:43

    В России могут запретить поставки урана в США.

    Российский экспортер урановой продукции АО «Техснабэкспорт» (Tenex, «дочка» Росатома) уведомило клиентов из США о вероятном запрете Россией экспорта ядерного топлива в ответ на аналогичный закон, принятый американскими властями 11 декабря, сообщил Bloomberg со ссылкой на источники.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари