ЕЛЕКТРОПРОИЗВОДСТВО – on line

АЕЦ Козлодуй - данни за електропроизводството

Генерация и товар на ЕЕС в реално време


Китай пусна първата в света атомна електроцентрала от четвърто поколение

07.12.2023

Китай стартира първата в света атомна електроцентрала от четвърто поколение. Атомната електроцентрала Shidaowan с високотемпературен газоохлаждащ реактор (HTGR) официално влезе в търговска експлоатация, съобщиха в сряда Националната енергийна администрация на Китай (NEA) и China Huaneng Group.

 

 

Атомната електроцентрала, построена в залива Шидао на брега на Жълто море в източнокитайската провинция Шандонг, влезе в търговска експлоатация след 168 часа непрекъсната работа.

Проектът за атомната електроцентрала Shidaowan стартира през 2012 г. с обща инвестиция от 100 милиарда юана (14,1 милиарда долара) и период на строителство от 20 години. Атомната електроцентрала е съвместно предприятие между енергийната компания China Huaneng Group, China Nuclear Engineering & Construction Group и университета Цинхуа в Пекин.

Атомната електроцентрала Shidaowan стана първото търговско съоръжение в света, което използва технологията за ядрена енергия HTGR. Инсталираната мощност на атомната електроцентрала е 200 мегавата.

Директорът на Китайския център за изследвания в областта на енергийната икономика в университета Ксиамен Лин Боцян отбеляза, че технологията има потенциал за износ.

Китай има за цел да постигне въглероден неутралитет до 2060 г.

Източник: https://en.cnnc.com.cn/2021-11/16/c_681939.htm

Tags: ,

One Response to Китай пусна първата в света атомна електроцентрала от четвърто поколение

 1. Красимир Христов on 10.12.2023 at 1:14

  Помлих за коментар мойте приятели от АтомИнфо.Ру.
  Сега ви предоставям отговора от редакцията на електрнното издание.

  Какво мислим за пускането в експлоатация на китайската АЕЦ „石岛湾核电站“ (ние я превеждаме като „Shidaowan“, в PRIS тя е посочена като „Shidao Bay-1“, в китайските медии тя се нарича първата световна атомна електроцентрала от четвърто поколение), казаха големите медии. Ще пишем тук, особено след като вчера получихме раняколко отговора в стил „Грях е да завиждаш!“
  Правилно ли постъпиха китайците като построиха и пуснаха в експлоатация блок с два реактора HTR-PM?
  Правилно! Искат да изучават „хардуерно” греблото, на което стъпиха бледоликите им колеги през 20 век. Затова те събраха всичко, което можеха от немската програма за HTGR, творчески я преработиха, изградиха и сега са щастливи да прегледат всички стари гребла, които не са отишли никъде (разликата от повече от две години между стартирането и пускането в експлоатация изглежда намеква).
  Дали китайците направиха правилното нещо, като нарекоха Shidaowan блок от четвърто поколение в медиите? Сега Росатом трябва да попита: „Беше ли възможно да се направи това? Иначе тук имаме BN-800, може би трябва да му дадем първият от IV поколение в света? По принцип е възможно да се коригира до желаната точка.
  Ние (AtomInfo) вярваме, че никой не трябва да забавлява обществеността и да обезценява концепциите (за това има „NuScale“ в световната ядрена енергетика).
  Поколение IV не включва никакъв HTGR, а само този реактор, който осигурява изходна температура от 1000 градуса по Целзий, тоест реактор тип VHTR (https://www.gen-4.org/gif/jcms/c_9362/vhtr) , а не HTGR/HTGR.
  Реакторът HTR-PM има изходна температура от 750 градуса (според документите). Затова имаме голямо уважение към нашите китайски колеги, желаем им успех, вярваме, че са на прав път, но те все още не са го загряли до изискванията на четвъртото поколение.

Тема на седмицата

МААЕ и нейната дейност. Въпроси и отговори.

  Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е изправена пред финансова криза. Говорейки пред репортери във Виена, генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси призна,...

Още »

Новите реактори ще имат ли достатъчно обогатен уран? Въпроси и отговори.

СЪПРИЧАСТНОСТ към децата – аутисти

Търсене

БЪЛГАРСКАТА АТОМНА ЕНЕРГЕТИКА – НАЦИОНАЛНА, РЕГИОНАЛНА И СВЕТОВНА ЕНЕРГИЙНА СИГУРНОСТ-2023 ще се проведе от 7 до 9 юни

Последни коментари